EnergoZrouti.cz

Vídeň má nové „cool“ uličky pro odpočinek v letním horku

  
Martin Bárta
7. 7. 2020 ▪ 12:00
COOL uličky ve Vídni
COOL uličky ve Vídni
Foto: Wien.gv.at

Vídeň je dalším z měst, které se snaží řešit extrémní teploty ve městech a dopřát obyvatelům odpočinek v příjemném, chladném a stinném prostředí. Právě kvůli tomu teď v 18 čtvrtích zřídila „cool“ uličky, ve kterých si tento komfort může dopřát každý.

Základem pro takovou „cool“ uličku je stinné místo o což se stará dostatečné množství zelených rostlin a stromů, dále pak nechybí posezení na židlích umístěných ve stínu a nakonec sprchy s vodní mlhou, které zvyšují vlhkost, snižují prašnost a dodávají místu tolik vytoužený chladivý efekt. Podobné možnosti ochlazení rozprašovanou vodou nabídne na několika místech i Praha avšak prozatím bez kompletního komfortu jako mají nyní ve Vídni.

Vzhledem ke zvyšujícím se teplotám měst je žití pro obyvatele v centrech stále náročnější, města se tak snaží prostřednictvím těchto novinek pobyt zpříjemnit a umožnit alespoň trochu odpočinku po celodenním horku ve městě. Tropické teploty nejen v centrech měst lze navíc v dalších letech očekávat ještě častěji a tak je jasné, že podobných projektů bude přibývat na mnoha místech.




Zdroj: wien.gv.at