EnergoZrouti.cz

Velkým krachem dodavatelů fotovoltaiky už hrozí i odborníci, lidé budou bez servisu i bez peněz

  
Lenka Nováková
13. 4. 2023 ▪ 13:44

Žádný servis a v mnoha případech i statisíce korun, po kterých se slehne zem. Český fotovoltaický trh by podle odborníků mohl potkat stejný scénář jako v Polsku. „Jsme na velmi podobné trajektorii,“ uvádí jeden z nich.

Krachy fotovoltaických dodavatelů vysají některým lidem peněženky
Krachy fotovoltaických dodavatelů vysají některým lidem peněženky
Foto: Unsplash

Tuzemský fotovoltaický trh by podle odborníků mohl brzy čekat polský model, kdy během krátké doby zkrachovalo velké množství dodavatelů fotovoltaických řešení. Enormní poptávka, která ze strany firem a domácností vznikla hlavně jako důsledek energetické krize a vysokých cen energií se nyní začala rychle snižovat. I firmy, které v současnosti zakázky mají trpí nedostatkem montážních kapacit. Podle odborníka by tak podobný příběh jako se odehrál v Polsku mohlo následovat i Česko.

Příběhů o tom, jak v tuzemsku montují fotovoltaické elektrárny kuchaři, malíři ale i lidé z mnoha dalších oborů lze na diskuzních stránkách najít stovky. Stejně tak, že velká část montážních dělníků ani nerozumí Česky a je tak problém se s nimi na čemkoliv domluvit. Nejen to je výsledek velké poptávky po solárních elektrárnách, které daly práci mnoha lidem.

Situace na trhu tak nyní nevypadá příliš dobře, velké množství firem i bez odborné kvalifikace v oboru nainstalovalo tisíce elektráren na střechách nejčastěji rodinných domů. Po tom, co se těmto firmám snížil počet zakázek ale začíná velké množství z nich krachovat. To bude mít jediný důsledek – lidé přijdou o záruky i dodatečný servis, který je u solárních elektráren velmi důležitý kvůli jejich životnosti. V mnoha případech samozřejmě tyto firmy právě kvůli své neodbornosti pravidelný servis pro své zákazníky ale stejně odbývaly. Mnohem větší problémy ale mají domácnosti a firmy, které podobným firmám poskytly zálohy, které po krachu firem mnohdy už nikdy neuvidí.

Ačkoliv současná situace povede ke snížení množství instalací fotovoltaiky o její konec v tuzemsku rozhodně nepůjde. Firmy dál budou provádět instalace ve velkém i kvůli tomu, že Česko nadále v instalovaných fotovoltaických zdrojích zaostává za průměrem EU. Mnoho firem ale i tak zkrachuje a nahradí je větší dodavatelé, kteří mimo velkého nabírání zakázek udrží svůj růst na uzdě.

Pro zákazníky, a to ať ze strany veřejné správy, škol, firem nebo domácností by tak nyní mělo být více než kdy jindy důležité si dodavatele důkladně prověřovat hlavně prostřednictvím recenzí dalších zákazníků, které zveřejňuje například srovnávač Voltaico.cz. Jak už se ukázalo v dřívějším případě velké fotovoltaické společnosti Malina Group, velikost není známkou kvality. Lidé by tak měli být hlavně více obezřetní před lákavými nabídkami obchodních zástupců dodavatelů, kteří mnohdy naslibují extrémně krátkou návratnost a až podivně nízkou cenu.

„Zákazníci by neměli řešit, jestli je nějaká nabídka o jednotky procent výhodnější, ale naopak se zaměřit na to, jaký subjekt by měl elektrárnu postavit a jaké komponenty pro to hodlá využít. Fotovoltaika má být investicí na 25 let, nikoliv na pár měsíců, aby poté musel zákazník dodavatele uhánět na servis. Přístup zájemců i dodavatelů tedy ukáže, zda českou energetiku čeká stejný fotovoltaický průšvih jako Polsko. Zatím je tuzemský trh na velmi podobné trajektorii,“ uvádí ve svém komentáři Pavel Urubek ze společnosti MJEnergie.




Štítky: Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Energie Elektřina Solární elektrárny Fotovoltaické elektárny