EnergoZrouti.cz

Vědci z americké univerzity našli způsob jak z větrných elektráren získat více elektřiny

  
Martin Bárta
21. 8. 2022 ▪ 14:54

Vědci z americké univerzity vymysleli způsob jak zvýšit výrobu větrných elektráren. Ty by jen díky úpravě softwaru mohly vyrobit elektřinu pro miliony domácností a přinést jejich majitelům vyšší zisky.

Větrná turbína
Větrná turbína
Foto: Lukas Bieri / Pixabay

Američtí vědci z prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT) našli způsob, jakým zvýšit výrobu elektřiny v současných větrných elektrárnách. Jednoduchý princip by mohl podle vědců pomoci zvýšit výkon současných instalací o 1,2 až 3 procenta. Na první pohled malý nárůst ale může při současném počtu větrných elektráren znamenat navýšení výroby o elektřinu, která by uživila tři miliony domácností.

Výzkum, který vědci z MIT publikovali v časopise Nature Energy se zabývá tím, že většina v současnosti provozovaných větrných turbín se chová jako samostatné jednotky, které na sebe nejsou žádným způsobem navázány. Jak ale vědci dokázali, větrné farmy, které mají desítky i stovky turbín se navzájem ovlivňují. Úpravou jejich chování by se tak dalo zvýšit množství vyrobené elektřiny.

Princip je přitom jednoduchý, každá turbína, jejíž lopatky dává do pohybu větrná energie zároveň mění proudění větru. Při velkém množství turbín v blízkém okolí pak využívání větrné energie jednou turbínou mění pohyb větru, který proudí na turbínu další.

„V podstatě všechny existující turbíny v užitkovém měřítku jsou řízeny „chamtivě“ a nezávisle,“ řekl Michael F. Howland, který je jedním autorů studie. Termínem chamtivě přitom Howland odkazuje na to, že turbíny jsou v současnosti řízeny tak, aby maximalizovaly pouze svou vlastní výrobu energie, jako kdyby to byly izolované jednotky bez dopadu na okolní turbíny.

Pokud by tak došlo k úpravě všech turbín tak, aby se navzájem „viděly“, mohl by se výkon jednotlivých turbín zvýšit. Úpravy by přitom byly snadné a bez jakýchkoliv velkých investic. Každá turbína už totiž v současnosti obsahuje techniku, která může zajišťovat její otáčení podle větru či dalších podmínek. Změny chování jednotlivých turbín by tak byly hlavně na úrovni softwaru, který jejich chování řídí.

Podle MIT by tak úprava mohla přinést tolik elektřiny, jako by vyrobilo 3 600 nových větrných turbín. To by následně mohlo dodat do energetické sítě elektřinu pro napájení asi tří milionů domácností. S tím, jak se počet větrných elektráren celosvětově rychle navyšuje by zároveň úprava pomohla k mnohem rychlejšímu dosažení nulových emisních cílů. Velký přínos by úprava chování větrných elektráren přinesla i pro energetické společnosti, jež by tím podle vědců mohly získat vyšší zisk, a to až o miliardu dolarů ročně.




Štítky: Větrné elektrárny Obnovitelné zdroje Elektřina MIT USA Věda Elektrárny
Zdroj: RED