EnergoZrouti.cz

Včelí med letos výrazně podraží

  
Markéta Bártová
11. 3. 2022 ▪ 14:43

Včelí med v letošním roce nejspíš výrazně podraží. Může za to rychle rostoucí inflace i situace na Ukrajině, která je pátým největším dodavatelem medu na světové trhy. Ceny by se tak mohly zvýšit i o třetinu.

Včely na plástvích
Včely na plástvích

Ruská invaze na Ukrajinu ale i mnohem vyšší náklady v souvislosti s pokračujícím rychlým růstem inflace letos zdraží včelí med. Ten v posledních letech včelaři nabízeli běžně za 150 – 200 korun v nejčastěji používané sklenici o hmotnosti 900 g. Vyšší náklady včelařů i stálé problémy s úhyny ale cenu v letošním roce zvýší.

Cena by se mohla zvýšit i o třetinu

Ruská invaze na Ukrajině může být velkým problémem pro celý evropský trh s včelím medem a dalšími včelími produkty. Ukrajina totiž světově patří mezi jednoho z největších chovatelů včel. Válka, která v současnosti na Ukrajině probíhá je tak velkým problémem pro potravinářství, jež včelí produkty využívá.

Problémem tak sice prvotně nebude zničení včelích farem, které jsou velmi často stranou od měst a tak nejsou poškozeny válkou. Útoky ale mají vliv na samotné firmy, zaměstnance a celý distribuční řetězec, který se z velké části rozpadne. Jeho opětovné obnovení pak může trvat řadu měsíců i let.

Pro ceny medu ale bude v Česku velmi důležitá i inflace, která je už vyšší než 10%. Právě s tím rostou náklady na chov včel v malých i velkých včelařských provozech, což se samozřejmě dále projeví na koncových cenách, za které bude med a včelí produkty v prodeji.

Podle oslovených včelařů by tak měla být sklenice medu letos v prodeji za cenu vyšší jak 250 korun. V některých případech pak ale dosáhne i částky překračující 300 korun. Tyto ceny se ale většinou týkají hlavně hobby včelařů s menší výrobou.

Profesionálním včelařským farmám se totiž zvýší i náklady na zaměstnance či pohonné hmoty, které se v ceně medu projeví. Mimo toho může nastat i problém právě s medy, které jsou vyráběné jako směsi medů ze zemí EU i mimo EU. Právě ty totiž mohou podražit kvůli nedostatku medu z Ukrajiny, která je pátým největším dodavatelem medu na světové trhy.

Včelí med by tak mohl ještě letos dále prodražit některé potraviny. V potravinářském průmyslu med totiž patří k jedné z velmi často využívaných surovin, a to hlavně do cukrovinek či pečiva.




Štítky: Včely Med Potraviny Včelaři
Zdroj: RED