Škoda Auto chce mít z Vrchlabí do konce roku uhlíkově neutrální závod

  
Martin Bárta
9. 7. 2020 ▪ 10:00
Škoda Vision iV - koncept elektrického SUV
Škoda Vision iV - koncept elektrického SUV

Škoda Auto se pochlubila plánem na svůj první uhlíkově neutrální závod, kterým se stane továrna ve Vrchlabí vyrábějící také převodovky DSG DQ 200 nejen pro Škodu ale i další koncernové značky.

Škoda již delší dobu považuje Vrchlabí za jakýsi „koncept“ moderního high-tech závodu pro budoucnost s technologiemi z oblasti Průmyslu 4.0 a tak není překvapením, že uhlíkově neutrálním se díky technologiím stane právě tento závod. Největší úspory emisí skleníkových plynů ve Vrchlabí umožnil hlavně přechod na energii z obnovitelných zdrojů díky kterému se podařilo snížit emise z původních 45 000 tun ročně na aktuálních 3000 tun, které budou kompenzovány pomocí dalších opatření.

Škodě se také díky modernizaci vytápění celého závodu podařilo už letech 2012 a 2013 snížit spotřebu o 6 700 MWh. Nyní závod realizuje dalších dvanáct projektů na úsporu 2000 MWh tepelné energie a 1800 MWh elektrické energie. Mezi novými úspornými projekty najdeme jak regulace teploty v halách, řízená výměna vzduchu či regulace osvětlení v závislosti na provozu.

Emise CO2, které Škoda i tak vyprodukuje budou kompenzovány takzvanými uhlíkovými kredity, kterými je podpořena ochrana deštných pralesů či výroba energie z obnovitelných zdrojů v Indii.




Zdroj: Škoda Auto