EnergoZrouti.cz

Obchody Aldi ve Velké Británii přestanou nabízet plastové sáčky

  
Martin Bárta
5. 10. 2020 ▪ 15:46

Německý řetězec maloobchodních prodejen Aldi ukončí nabízení plastových sáčků na ovoce a zeleninu. Místo nich poskytne placenou ale opakovatelně použitelnou variantu.

Opakovatelně použitelné sáčky na ovoce a zeleninu
Opakovatelně použitelné sáčky na ovoce a zeleninu
Foto: Aldi

Německá síť maloobchodních prodejen Aldi, která je v několika zemích hlavním konkurentem u nás více známého řetězce Lidl ukončí ve Velké Británii nabízení jednorázových plastových sáčků.

V plánu je snížení plastových obalů o polovinu

Řetězec se k plánu snížit plastový odpad odhodlal už v červenci, když oznámil plán na snížení použitých plastových obalů ve své síti o polovinu. Během příštích pěti let by tak díky tomuto kroku mohlo být odstraněno až 74 tisíc tun plastů.


Úplné ukončení nabízení mikrotenových sáčků na ovoce a zeleninu stihne Aldi ještě letos na všech svých téměř 900 obchodech po celé Velké Británii. Místo nich plánuje zákazníkům nabízet pytle se šňůrkou, které jsou vyrobeny z recyklovaných lahví. Ty budou stát každý 25 pencí (přibližně 7,50 korun).


Aldi už na začátku letošního roku otestoval prodej těchto sáčků jako náhrady za ty mikrotenové na které jsou zákazníci už léta zvyklí na svých 100 prodejnách v části země.


Mimo plastových sáčků na zeleninu a ovoce se ale společnost zaměřila i na redukci plastových obalů u svých výrobků. U některých tak díky zmenšení obalů, ztenčení plastové vrstvy či vyšším využitím recyklovaného plastu dojde k významné úspoře plastových hmot. Podobný krok v nedávnu provedl také řetězec Lidl na tuzemském trhu, ten díky úpravě obalů výrobků vyprodukuje o 360 tun plastů méně každý rok.

Stejné pytle jsou k dispozici i v tuzemských řetězcích

Pytle na ovoce a zeleninu jsou již dnes rozšířené i na našem trhu, kde je nabízí velké množství obchodních řetězců včetně těch největších jako jsou Albert či Globus. Výhodou těchto pytlů je hlavně možnost jejich opakovatelného využití. Zákazník si tak může svůj sáček přinést opakovaně a tím se ušetří za další jednorázový plast, jehož jsou dnes již plné oceány ale i lesy.


Tuzemské řetězce se tak zatím snaží přicházet s opatrnějšími kroky a plastové sáčky zůstávají i nadále k dispozici. Zákazník už má ale v dnešní době velkou možnost výběru mezi plastovými či například papírovými sáčky na pečivo, ovoce i zeleninu.




Zdroj: Aldi UK