EnergoZrouti.cz

Rybolov může za silné znečištění oceánů plasty. U Kanady jich odstranili v minulém roce 63 tun

  
Martin Bárta
11. 1. 2021 ▪ 10:57

Rybolov podle vědců může stát až za 70 procentním znečištěním oceánů makroplasty. S dalším odpadem chce bojovat i Kanada, ta v minulém roce prostřednictvím svého fondu financovala odstranění 63 tun rybářských sítí, lan a dalšího vybavení pro rybolov.

Rybářské sítě
Rybářské sítě
Foto: chulmin park / Pixabay

Za silným znečištěním oceánu takzvanými makro plasty, tedy plasty jejich rozměry dosahují alespoň 5 milimetrů stojí podle výzkumu mnoha vědců i rybolov. Rybářské sítě a další vybavení je totiž v celosvětových oceánech každý rok poztráceno v obrovském množství. Plující plast je následně obrovským nebezpečím nejen pro vodní živočichy.

Nejen mikroplasty jsou problémem pro oceány

Na rozdíl od mikroplastů jsou makroplasty mnohem větší části plastu a jejich výlov z oceánu je tedy v mnohem jednodušší. Jejich obrovské množství je ale také obrovskou zátěží pro životní prostředí. Větší části plastů jako jsou právě kusy rybářských sítí se totiž často stávají smrtelnou pastí pro vodní živočichy, kteří v nich uvíznou.

Velké části plastů ale také v případě, že nedojde k jejich vylovení z moře postupem času degradují a tak podporují další růst mikroplastů. Slané mořské prostředí totiž postupnou degradaci plastů pouze podporuje.

Podle odhadů skončí každý rok ve světových oceánech více než osm milionů tun plastů, což souvisí s jejich stále rychleji se rozmáhajícím využitím člověkem. I přes snahu regulovat plastové obaly jich ale stále vzniká stále větší množství, které bohužel často končí tam kde nemá.

A právě velkou část znečištění plasty vytváří mimo domácností a firem využívajících plastové obaly i rybolov. Podle některých studií totiž právě lov ryb a dalších mořských živočichů stojí za 46 až 70 procenty všech makroplastů, které v oceánu skončí. Těmito plasty pak jsou různé rybářské potřeby, sítě ale i další lovná zařízení či odpad z akvakultur.

V reakci na znečištění spustila kanadská vláda fond

Ten byl spuštěn už v lednu minulého roku a tak je možné už nyní vyhodnocovat jeho úspěchy, které jsou rozhodně viditelné. Projekty, které vláda prostřednictvím svého fondu financovala je 26, dokázaly z pobřežních vod v Atlantském oceánu vytáhnout 63 tun rybářského vybavení.

Převážnou většinu vytaženého odpadu, tedy přibližně 86 procent tvořily pasti pro lov humrů a krabů. 14 procent potom byla kombinace sítí a dlouhých lovných šňůr různého druhu. Organizace, které vytvořili projekty pro využití vládních fondů sesbíraly také více jak 3,2 kilometrů lan.

Projekty financované kanadským fondem se nyní chystají zahájit další vyhledávání kusů plastů a pomoci tak oceánu si opět oddychnout. Další vlny výlovů plastového odpadu by tak měly začít před začátkem a po konci rybářské sezóny. Fond má dohromady do roku 2022 připraveno na tyto projekty 8,3 milionu USD (178, 7 milionu korun) což ukazuje na obrovskou finanční náročnost čistění moří od tohoto odpadu.




Zdroj: GOV Canada