EnergoZrouti.cz

Rumunsko zavádí zelené poznávací značky pro elektromobily

  
Tomáš Jelínek
4. 5. 2022 ▪ 16:00

Rumunsko zavádí nové zelené poznávací značky pro všechna vozidla s nulovými emisemi. Ty tak budou stejně jako v dalších zemích mnohem snadněji rozpoznatelné a budou tak moci využívat výhod, které pro ně plynou.

SPZ pro rumunské elektromobily
SPZ pro rumunské elektromobily
Foto: Rumunské ministerstvo dopravy

Vozy s nulovými emisemi budou moci v Rumunsku nově získat speciální zelenou poznávací značku. Majitelé elektromobilů nebo vozidel na vodík se tak mohou těšit na podobné výhody jako mají majitelé těchto vozidel v dalších zemích.

Například v České republice je dnes možné získat poznávací značku pro elektromobil, vodíkový automobil ale i hybrid. Ta nese na svém začátku označení „EL“. Právě toto využití ale už našlo kritiku u některých odborníků právě proto, že jej využívají i hybridní vozidla, která ale velmi často využívají převážně spalovacího motoru. Vozidla se značkou EL pak mohou v Česku využívat výhod v některých městech. Třeba v Praze mohou parkovat v modrých zónách určených pro rezidenty zdarma. V Liberci pak mohou majitelé těchto vozidel zdarma využít placených parkovacích stání.

Speciální SPZ ale používá kromě Česka a nově i Rumunska třeba Polsko, Ukrajina, Německo nebo Velká Británie. Způsob označení se ale velmi často liší. V Německu jsou tak k vidění spíše zelené nálepky na SPZ, které ale může získat i cizinec a využívat tak výhod majitelů bezemisních vozidel.

„Jasnou a viditelnou identifikací čistých vozidel v provozu vytváříme rámec pro poskytování zařízení těm, kteří je používají: ať už mluvíme o bezplatném parkování, přístupu do oblastí s nízkými emisemi nebo snížení daní, místní úřady, zejména ty ve velkých městských oblastech budou mít velmi užitečný nástroj, jak tato vozidla rozpoznat,“ vysvětlil rumunský ministr životního prostředí Tánczos Barna.




Štítky: Elektromobilita Rumunsko Auta
Zdroj: RED