Ropa znovu rychle roste. Ceny paliv na čerpacích stanicích by se mohly dostat nad 60 korun za litr

  
Tomáš Jelínek
21. 3. 2022 ▪ 14:41

Cena ropy na světových trzích opět roste. V případě další eskalace invaze na Ukrajině by se tak ceny na čerpacích stanicích mohly dostat i nad 60 korun za litr pohonných hmot.

Čerpání paliva do nádrže automobilu
Čerpání paliva do nádrže automobilu
Foto: Bernd Schray / Pixabay

Cena ropy po zahájení ruské invaze na Ukrajinu rychle rostla a společně s ní i konečné ceny nafty a benzínu pro zákazníky. Minulé týdny tak byly noční můrou pro motoristy, ale i společnosti provozující nákladní a osobní dopravu.

Ačkoliv následně došlo k poklesu cen ropy na světových trzích a postupně tak i ke snižování cen přímo na čerpacích stanicích (dle serveru PumpDroid), situace by se brzy mohla opět rychle obrátit.

Mimo války na Ukrajině totiž k dalším výkyvům v ceně ropy přispívají i útoky na zařízení společnosti Saudi Aramco, která je státním těžařem ropy v Saudské Arábii. V pondělí tak jeden z nejdůležitějších ukazatelů ceny ropy, tedy ropa Brent překročil cenu 112 dolarů (2396 korun) za barel (159 litrů). Cena americké ropy West Texas Intermediate (WTI) se přes den pohybovala také nad 108 dolary (2311 korun) za barel.

Probíhající válka na Ukrajině a rozkolísané trhy by tak v případě další gradace konfliktu mohly cenu ropy vystřelit ještě na mnohem vyšší ceny než tomu bylo po zahájení invaze. V tom případě by se následně ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích mohly dostat i nad 60 korun za litr.




Štítky: Ropa Benzín Nafta Brent Čerpací stanice
Zdroj: RED