První město v USA zakazuje stavbu nových čerpacích stanic kvůli elektromobilitě

  
Martin Bárta
2. 3. 2021 ▪ 08:20

Městečko v americké Kalifornii zakazuje stavbu nových čerpacích stanic na benzín a naftu či jejich rozšiřování o další čerpadla. Podle města mají čerpací stanice spíše vytvářet nové nabíječky elektrických vozidel.

Čerpací stanice Shell
Čerpací stanice Shell
Foto: Salar Arif / Unsplash

Se stále se zvětšujícím tempem odklonu od fosilních paliv, přicházejí každý den nové zprávy o nejnovějším elektrickém či vodíkovém modelu automobilů, o stavbě nových nabíjecích stanic ale i o nových regulacích, které by v budoucnu mohly ztížit život všem, kteří budou mít o konvenční paliva jako je benzín či motorová nafta zájem.

Čerpacích stanic je dost, nabíječek málo

A právě s takovou regulací, která by měla pomoci postupně snižovat množství automobilů na fosilní paliva přichází městečko Petaluma v americké Kalifornii. Místní městská rada totiž tento týden jednomyslně přistoupila k zákazu výstavby nových čerpacích stanic a tím i k rozšiřování těch stávajících.

Tedy alespoň pokud jde o nová čerpadla na benzín. V případě, že by čerpací stanice chtěla svůj prostor rozšířit o nabíječky elektrických vozidel, tak to bude samozřejmě vítané.

Čerpací stanice tak v Petalumě sice nebudou uzavírány ale nebudou už moci vznikat nové. Podle vedení jich je totiž i tak na malé město dost a z každé rezidenční čtvrti ve městě lze k čerpací stanici dojet do pět minut. Ve městě, které má něco přes 60 tisíc obyvatel se tak nyní čeká na definitivní schválení ve druhém čtení.

Šance na přijetí nařízení je ale velmi pravděpodobná i díky jednomyslnému přijetí v prvním kole. Město navíc minulý měsíc zahájilo plán „Climate Ready Petaluma 2030“, tedy plán na dosažení nulových emisí skleníkových plynů pro celé město do roku 2030. Snížení počtu vozidel na fosilní paliva redukcí čerpadel paliv je tak jen dalším očekávatelným krokem.

Stanou se z čerpacích stanic nabíjecí?

Jelikož nejen v Petalumě jsou čerpací stanice stále více vybízeny aby instalovaly nabíječky elektrických vozidel, bude v budoucnu možná ohrožen byznys velkých ropných společností, pro které jsou čerpací stanice vrcholem jejich složitého dodavatelského řetězce.

Jelikož ale třeba v Evropě a Velké Británii stále více sílí hlasy, které chtějí využívání benzínu a nafty začít regulovat, či úplně zakázat v optimistických případech už v příštích 10 letech, bude třeba aby ropné společnosti rychle přenastavily svůj byznys.

Ropní giganti jako jsou bezesporu Shell či BP už v posledních letech rychle pracují na modernizaci svého byznysu a počítají i s přechodem na elektrické automobily. O tom v jaké míře se ale jejich plány sejdou například s přísnými regulátory v Evropské unii se můžeme stále jen dohadovat. Jedno je ale viditelné už dnes – ropa v budoucnu bude hrát stále menší roli nejen na poli pohonu automobilů.




Štítky: USA Auta Elektromobil
Zdroj: Petaluma