EnergoZrouti.cz

Potraviny v Česku by mohly brzy výrazně zdražit. Hlavní viník je přitom již léta známý

  
Lenka Nováková
5. 7. 2024 ▪ 18:21

Potraviny v Česku by mohly brzy začít znovu výrazně zdražovat. Důvodem tentokrát ovšem nebude inflace či tlaky zahraniční konkurence na zemědělce, ale problém, který je známý už léta - klimatická změna. Jeho řešení ale stále není příliš efektivní, a tak bude výroba některých klíčových potravin stále dražší.

Potraviny v obchodech by mohly brzy znovu začít zdražovat, důvod je už přitom léta známý
Potraviny v obchodech by mohly brzy znovu začít zdražovat, důvod je už přitom léta známý

Potraviny Česku by v příštích letech mohlo čekat výrazné zdražování. Hlavní příčina je přitom už léta známá – změna klimatu. Opatření, která by škody jež změna klimatu už v současnosti páchá nejen u tuzemských zemědělců jsou totiž stále nedostatečná v ochraně mnoha plodin.

Ceny by tak mohly začít růst nejen u dovážených položek jako je káva, jejíž pěstitelé před problémy s klimatem, které by na produkci mohly napáchat velké škody už léta varují. Problémy by totiž mohlo mít jak tuzemské tak i zahraniční ovoce a zelenina či chmel, který je základem „národního bohatství“.

Chmel a pivo

Jedním z nejvíce ohrožených odvětví je pěstování chmele, což má přímý dopad na cenu piva. Klimatické změny, konkrétně sucho a vyšší teploty, snižují výnosy chmele a zároveň zhoršují jeho kvalitu, což vede k nižšímu obsahu hořkých látek potřebných pro výrobu piva. Chmelaři v oblastech jako je Lounsko a Rakovnicko musí investovat do nákladných závlahových systémů nebo přesouvat pěstování do příznivějších oblastí, což však zvyšuje náklady na produkci. Tyto výdaje se promítají do ceny finálního produktu.

Ovoce a zelenina

Dalším segmentem ve kterém by mohlo dojít k výraznému zdražení je ovoce a zelenina. Dlouhodobé sucho, častější přívalové deště a extrémní teploty negativně ovlivňují produkci těchto plodin. Například pěstování jablek a jahod je čím dál tím složitější a dražší, což nutí zemědělce zvyšovat ceny. Dále, zelenina jako rajčata, papriky nebo okurky, která je citlivá na změny v dostupnosti vody a na teploty, může také výrazně zdražit.

Mléko a mléčné výrobky

Rostoucí teploty a nedostatek kvalitní pastviny ovlivňují i produkci mléka. Krávy trpí stresem z horka, což vede ke snížení jejich dojivosti. Tento jev nutí farmáře hledat alternativní řešení, často nákladná, což se odráží ve vyšších cenách mléka a mléčných výrobků, jako jsou sýry a jogurty.

Obiloviny

Pěstování obilovin, včetně pšenice, žita a ječmene, které jsou základem mnoha výrobků včetně těch z pekárenského sortimentu je pro zemědělce také stále více problematičtější. Sucho a extrémní teploty zhoršují úrodu a kvalitu obilí, což zvyšuje náklady na výrobu mouky a dalších obilných produktů. Tím se zdražují základní potraviny, jako jsou chléb, pečivo a těstoviny.

Zdražení bude výrazné

Podle odborníků mohou ceny mnoha potravin v příštích letech vzrůst až o 20–30 %, pokud se současné klimatické trendy nezmění což je stále méně pravděpodobné. Vláda i zemědělské organizace se snaží situaci řešit prostřednictvím investic do moderních technologií a zavlažovacích systémů, ale náklady na tyto opatření jsou vysoké. Mnoho zemědělců tak raději ukončuje své podnikání jelikož není schopné svůj provoz dále financovat.

Klimatické změny tedy nejenže představují ekologickou výzvu, ale také mají přímý dopad na ekonomiku a ceny potravin v Česku. Adaptace na nové podmínky bude vyžadovat značné úsilí jak ze strany zemědělců, tak i státní správy, aby se zmírnily dopady na spotřebitele.




Štítky: Potraviny Zemědělství Pivo Jídlo Vaření Obchod Ekonomika Maloobchod Velkoobchod Klimatická změna