EnergoZrouti.cz

Němečtí ekologové blokují výstavbu terminálu LNG, který by měl zajistit dodávky plynu po odpojení od Ruska

  
Martin Bárta
5. 5. 2022 ▪ 12:00

Výstavba prvního německého terminálu na LNG má problémy. Podle ekologických aktivistů by při jeho výstavbě mohlo dojít k poškození mořských biotopů a ohrožení kytovců, kteří v oblasti žijí. Ekologové se tak nyní odvolali proti rozhodnutí, které výstavbu posvětilo.

LNG terminál
LNG terminál
Foto: Zlatkaxpatka, CC BY-SA 4.0

Zkapalněný zemní plyn (LNG), který v posledních týdnech vnímá mnoho zemí Evropské unie jako jednu z možností, jak získat plyn i po případném ukončení dodávek z Ruska se v Německu nesetkává s pozitivní odezvou. Podle plánů by totiž měl jeden z terminálů, kam bude možné LNG přepravovat pomocí obrovských lodí vyrůst v přístavním městě Wilhelmshavenu. Ekologové z organizace Deutsche Umwelthilfe ale jeho výstavbu blokují, mohla by podle nich poškodit místní podmořský biotop.

Německá federální vláda má v současnosti plány na výstavbu hned několika terminálů, kam by bylo možné nejen ze Spojených států amerických a dalších zemí dovážet zkapalněný zemní plyn. Ten by měl nahradit v současnosti využívaný ruský zemní plyn, kterého se chce nejen Německo v příštích měsících začít intenzivně zbavovat a nahrazovat jej jinými zdroji. A právě jedním z těchto zdrojů by měl být i LNG, který by se měl do země začít dovážet nejpozději v příštím roce.

Využití LNG přepravovaného po moři ale není tak snadné jako je tomu u standardního zemního plynu dopravovaného plynovody. V Evropě tak bude nutné pro ukončení dodávek plynu z Ruska vystavět terminály na LNG, které umožní zpracování zkapalněného plynu.

Podle německých ekologů došlo ale v případě terminálu ve Wilhelmshavenu k pochybení úřadů, které schválily zahájení výstavby bez toho, aniž by byly zveřejněny podrobné dokumenty a došlo k zapojení ekologických organizací. Podle organizace Deutsche Umwelthilfe tak na místě hrozí nenávratné zničení podmořského biotopu a ohrožení sviňuch kvůli hlukovým emisím, jež budou s výstavbou, ale i vyšší lodní dopravou spojeny. Ekologové tak nyní podali námitku proti rozhodnutí Státní agentury pro vodní hospodářství, ochranu pobřeží a ochranu přírody, která se schválením zabývala.

„Rychlé zahájení výstavby prvního LNG terminálu v Německu je z hlediska energetické politiky nepochopitelné a musí být jednoznačně odmítnuto z hlediska ochrany klimatu a ochrany přírody – zejména proto, že potřeba plánovaných terminálů v Německu stále nebyla prokázána . Právě naopak: první nezávislé studie naznačují, že terminály budou i nadále nevyužité, pokud budou využity všechny dostupné možnosti úspor. Tvrzení, že terminály jsou ve veřejném zájmu, při kontrole neobstojí. Stavební práce, které byly nyní schváleny, by již v současnosti zničily chráněné biotopy a vystavily sviňuchy žijící v Jade Bay životu nebezpečným emisím hluku“ řekl Constantin Zerger z organizace Deutsche Umwelthilfe.

Je tak možné, že výstavba prvního LNG terminálu v Německu brzy nabere velké zpoždění. Právě to by mohl být problém, pokud by ze strany Ruska došlo k uzavření plynu, tak jak už několikrát vyhrožovali zástupci společnosti Gazprom, jež plyn do Evropy dodává, ale i prezident Ruska Vladimir Putin.




Štítky: Plyn LNG Německo Ekologie Terminál LNG Zkapalněný zemní plyn
Zdroj: RED