EnergoZrouti.cz

Náklaďáky a autobusy na elektřinu dobývají EU. Jejich prodeje meziročně výrazně rostou

     
Martin Bárta
2. 8. 2024 ▪ 10:47

Elektrických nákladních automobilů na evropských silnicích rychle přibývá. Zájem mezi dopravci o ně meziročně výrazně vzrostl, stejně jako u elektrických autobusů. V konečných číslech si ale své prvenství dál drží naftové motory.

V EU přibývá elektrických kamionů i autobusů, nafta si ale dál drží své místo
V EU přibývá elektrických kamionů i autobusů, nafta si ale dál drží své místo
Foto: Unsplash

V první polovině roku 2024 došlo podle ACEA v EU k výraznému nárůstu registrací nových elektrických nákladních vozidel. Podle nejnovějších údajů se počet registrací těchto vozidel zvýšil o 51,6 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Stále více se prodává také elektrických autobusů.

Hlavní úlohu v přechodu na bezemisní nákladní dopravu stále hraje Německo. Právě na tomto sousedním trhu se registrace elektrických nákladních vozidel zvýšily o 113,9 procenta. Tento nárůst představuje 53 % všech nových registrací elektrických nákladních vozidel v EU. Německý trh se tak stává hlavním tahounem transformace v oblasti nákladní dopravy směrem k ekologičtějším alternativám.

Registrace středně těžkých nákladních vozidel v EU vzrostly o 18,2 %. Tento segment trhu se ukazuje jako významný pro přechod na elektrickou energii, neboť představuje optimální kompromis mezi dojezdem a nákladovostí provozu. Firmy tak častěji volí středně těžká elektrická vozidla pro své flotily.

V oblasti těžkých nákladních vozidel ale byl zaznamenán nárůst mírnější a to o 0,3 %. Tento segment čelí větším výzvám, pokud jde o přechod na elektrický pohon, a to především kvůli potřebě delšího dojezdu. Přesto je tento malý nárůst pozitivním signálem, že i v tomto segmentu dochází k postupnému posunu směrem k elektrifikaci.

Pokračující zájem ale i mezi elektrickými autobusy. Prodej standardních autobusů v EU vzrostl o 28,6 %. Elektrické autobusy pak zaznamenaly meziroční nárůst o 45,4 %. Naopak hybridní autobusy zaznamenaly pokles o 7,5 %, což naznačuje, že se trh přesouvá směrem k plně elektrickým řešením.

Dieselové autobusy si ale i nadále udržují dominantní postavení na trhu s nárůstem o 35,3 %. I když tak dochází k výraznému růstu elektrických autobusů, dieselové varianty jsou stále významnou součástí trhu, zejména v oblastech, kde infrastruktura pro nabíjení elektrických vozidel ještě není dostatečně rozvinutá.



Sdílejte článek  
       


Štítky: EU Auto Doprava Nákladní doprava Elektromobilita Elektrické kamiony Elektromobily Evropská unie


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.