EnergoZrouti.cz

Množství požárů v amazonském pralese překonává rekordní minulý rok

  
Martin Bárta
4. 8. 2020 ▪ 10:24

Podle brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru je letošní rok pro Amazonský prales z hlediska lesních požárů ještě horší než ten minulý, který byl ale rekordním za poslední léta.

Lesní požár
Lesní požár
Foto: Fotobanka Pixabay & Pexels

Podle brazilského Národního institutu pro výzkum vesmíru probíhá letos v amazonském pralese stále více lesních požárů a tak již červenec letošního roku překonal v počtu zaznamenaných požárů stejný měsíc v roce minulém.

Amazonský deštný prales je často považován za nejdůležitější prvek ochraňující klima celé planety a zadržující obrovské množství oxidu uhličitého i proto bývá často nazýván „plícemi světa“. V posledních desetiletích ale rozsah amazonského pralesa ubývá velmi dramatickým tempem, které může ohrozit celé globální klima.

Odlesňování pralesa je způsobeno hlavně rychle rostoucí brazilskou ekonomikou a populací. Tím vzniká potřeba další zemědělské půdy kvůli které jsou často pralesy káceny a vypalovány. Vypalování pak způsobí rozsáhlé a nekontrolovatelné lesní požáry, které decimují čím dál tím větší plochy. Další část pralesů je také vykácena nelegální těžbou dřeva.

Téměř 7 000 zaznamenaných požárů jen za červenec

Jen za letošní červenec bylo v amazonském pralese Národním institutem pro výzkum vesmíru zaznamenáno 6 804 požárů což je ve srovnání se stejným měsícem minulého roku nárůst o 28%.


Nová čísla tak ještě zvyšují obavy klimatologů, kteří očekávají že rok 2020 bude pro amazonský prales ještě více devastující než loňský rok, který byl v množství lesních požárů rekordní.


Těžba dřeva a vypalování porostů je v amazonském pralese často prováděna bez povolení a prezident Brazílie Jair Bolsonaro je tak často kritizován mnoha ekologickými organizacemi za nečinnost brazilské vlády v této situaci s dopadem na globální klima.




Zdroj: RED