EnergoZrouti.cz

Lidl nabízí speciální balkonovou fotovoltaiku, nestojí ani osm tisíc a nabídne toho opravdu dost

     
Tomáš Jelínek
17. 7. 2024 ▪ 12:49

Dva fotovoltaické panely, chytrý střídač nebo možnost připojit baterie a ukládat elektřinu i pro pozdější využití. Přesně to nabídne fotovoltaická balkonová elektrárna, která bude od zítřka k dispozici v německých prodejnách Lidl. Češi ale mají opět smůlu.

Balkonová fotovoltaika z Lidlu za pár korun nabízí prémiové funkce
Balkonová fotovoltaika z Lidlu za pár korun nabízí prémiové funkce

Fotovoltaika na balkón za pár korun a navíc s možností rozšíření. Přesně takovou nabídku budou mít od zítřka k dispozici německé prodejny řetězce Lidl. Speciální balkonová elektrárna nabídne nejen 830 wattů ale i možnost dalšího rozšíření za cenu menší jak osm tisíc korun.

Už od 18. 7. propaguje Lidl ve svých německých prodejnách fotovoltaiku. To by v jeho prodejnách nebylo nic překvapivého. Aktuálně nabízený model je ale opravdu speciální i díky dalším možnostem rozšíření.

Firma totiž mimo dvou fotovoltaických modulů o 415 W, které jsou dodávány se střídačem EcoFlow za 299 eur, tedy něco přes sedm a půl tisíce korun nabídne i další vychytávky.

Vlastní balkónovou elektrárnu, která najde využití v mnoha domácnostech a pomůže snižovat účty za elektřinu totiž bude možné připojit i k baterii výrobce střídače EcoFlow. Ty jsou k dispozici v různých kapacitách až do 5 kWh což pomůže vykrýt potřebu energie pro spotřebiče i mimo dobu kdy svítí slunce a elektřina vyrábí energii.

Elektrárna je díky snadnému zapojení a nastavení a rovněž také chytrým funkcím jako ovládání přes mobilní aplikaci dostupná i pro domácnosti, které nemají žádné zkušenosti s elektrotechnikou.

Podobná nabídka se ale nejspíše v dohledné době neobjeví v prodejnách Lidl napříč Českou republikou. Důvod je přitom nasnadě. Česká legislativa stanovuje přísné požadavky na instalaci a provozování fotovoltaických systémů, včetně nutnosti získat různé povolení a certifikace. Tento proces může být pro jednotlivce složitý a finančně náročný, což odrazuje mnoho potenciálních uživatelů. Dále, české regulační orgány mají striktní požadavky na připojení takových systémů k distribuční síti, což ztěžuje jejich praktické využití na individuální úrovni. Instalace v domácích podmínkách svépomocí je tak za současných podmínek v tuzemsku téměř nereálná.

Naopak v Německu je situace výrazně příznivější díky liberálnější legislativě a silné podpoře obnovitelných zdrojů energie. Německo zjednodušilo proces instalace malých fotovoltaických systémů tím, že odstranilo mnoho byrokratických překážek a poskytuje finanční pobídky pro domácnosti, které chtějí investovat do zelené energie. Balkónové elektrárny, které jsou často zapojeny přímo do domácí elektrické sítě prostřednictvím speciálních zásuvek, jsou v Německu běžnou a podporovanou praxí. Německé zákony rovněž umožňují snadnější integraci těchto malých systémů do národní elektrické sítě, což podporuje širší adopci solární energie na individuální úrovni.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Lidl Fotovoltaika Obnovitelné zdroje Fotovoltaická elektrárna Solární panely Balkonové elektrárny
Zdroj: Leták Lidl německo (platný od 18. 7. 2024)



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.