EnergoZrouti.cz

Liberec plánuje instalaci fotovoltaiky na střechy škol a školek, proveditelnost zhodnotí studií

  
Martin Bárta
18. 10. 2022 ▪ 11:45

Liberec si zadal studii na technickou proveditelnost a ekonomickou stránku instalace solárních panelů na některé budovy v majetku města. Fotovoltaika by se tak v budoucnu mohla objevit na několika objektech včetně mateřských a základních škol.

Ještěd - dominanta Liberce
Ještěd - dominanta Liberce
Foto: David Beneš / Unsplash

Stejně jako další města hledá i Liberec možnosti, jak snížit účty za energie, jež v současnosti dosahují rekordních částek. Už v příštích letech by se tak na střechách některých budov, které městu patří mohly objevit fotovoltaické panely. Město v současnosti zadalo studii, která by měla zjistit, zda jsou k instalaci vhodné technické podmínky a zda se fotovoltaika na daných budovách vyplatí.

Základní škola Broumovská, Dobiášova nebo na nám. Míru. Mateřské školy Kytička, Čtyřlístek, Beruška nebo Motýlek. Právě na tyto budovy stejně jako například na dílny divadla F. X. Šaldy v Americké ulici si město podle registru smluv nechává v současnosti vypracovat technicko-ekonomickou studii. Právě její výsledky tak rozhodnou o tom, zda Liberec bude následně soutěžit i společnost, která samotnou instalaci solárních panelů a dalších nezbytných komponent zajistí.

Mimo snížení účtů za energií ale může být pro Liberec instalace fotovoltaik na městské budovy dalším z kroků jak snížit množství emisí, které město produkuje. Právě to je totiž cílem programu stovky klimaticky neutrálních měst Evropské unie, mezi které Evropská komise vybrala právě severočeský Liberec. Ten přitom v současnosti patří mezi velmi zadlužená města i kvůli finančním potížím a machinacím při pořádání Mistrovství světa v klasickém lyžování, které se v Liberci konalo v roce 2009.

Město by ale právě účastí v programu klimaticky neutrálních měst mohlo získat investice, které mu pomohou stát se nejen vzorem pro další města, ale i zahájit akce, na které by jinak v rozpočtu nebyly finance.




Štítky: Liberec Elektřina Fotovoltaika Energie Energetika Energetická krize Solární panely