EnergoZrouti.cz

Krize s AdBlue opět nabírá na síle. Čerpací stanice omezují prodej

  
Tomáš Jelínek
14. 12. 2021 ▪ 16:38

Nedostatek AdBlue, tedy složky nutné pro provoz moderních naftových vozidel se opět projevuje na čerpacích stanicích v Austrálii. Třetí největší síť čerpacích stanic v zemi už omezuje množství močoviny zakoupené v rámci jednoho nákupu.

Čerpací stanice BP
Čerpací stanice BP
Foto: Red Dot on Unsplash

Ačkoliv se zdálo, že panika kolem nedostatku AdBlue, tedy klíčové přísady moderních naftových vozidel utichla, dění posledních týdnů ukazuje opak. AdBlue, tedy syntetická močovina, která je používána pro snižování emisí naftových motorů totiž nadále chybí a její ceny opět začínají růst. Kvůli nedostatku už prodeje začíná omezovat první síť čerpacích stanic v Austrálii.

Nedostatek AdBlue zastaví logistiku

Nedostatek AdBlue, který i v Česku vyvolal paniku a rychlé vyprodání kanystrů na čerpacích stanicích by se opět mohl stát nedostatkovým zbožím. Cena močoviny, která je základní složkou výrobku totiž na světových trzích vytrvale roste a to hlavně kvůli omezení vývozu suroviny z Číny.

Právě Čína, která je jedním z hlavních exportérů močoviny využívá tuto složku i pro výrobu hnojiv v zemědělství, jejichž cena stále rychle roste. V rámci snahy udržet dostatečné zásoby na domácím trhu tak Čína omezila export a nedostatek suroviny se tak projevuje po celém světě.

Mnoho firem, ale i domácností se snaží nakoupit AdBlue za současné ceny do zásoby a i proto po složce stále rychleji roste zájem. To se pak projevuje nedostatkem, jež ještě rychleji akceleruje ceny vzhůru. Podle rozhlasové stanice ABC má nyní Austrálie zásoby zhruba na pětitýdenní běžnou poptávku. Pokud se do té doby nepodaří najít náhradní zdroje, mohl by to být problém pro celou logistiku. Vláda tak už nyní jedná o nových dodávkách z Indonésie a Blízkého východu.

Nedostatek se ale už podle britského serveru DailyMail.co.uk projevuje na čerpacích stanicích nyní. Třetí největší síť čerpacích stanic v Austrálii už v současnosti omezuje množství AdBlue, které si zákazník může koupit při jednom nákupu.

Močovina nejčastěji v tuzemsku, ale i v celé Evropě prodávaná pod obchodním označením AdBlue je nutná pro provoz současných naftových vozidel. Ty jsou totiž už z výroby homologovány tak, že jejich provoz není možný bez přimíchávání močoviny do výfukových plynů. Pokud by tedy došlo ke kompletnímu výpadku dodávek AdBlue, poznamená to jak provoz osobních vozidel, tak i těch nákladních či autobusů. To by následně mohlo ohrozit zásobování, ale i provoz hromadné dopravy osob.




Štítky: AdBlue Nafta Diesel Auto Automobily
Zdroj: RED