EnergoZrouti.cz

Krbová kamna jsou v kurzu. Domácnosti v nich ale stále neumí topit a škodí tak sobě i svým sousedům

  
Martin Bárta
14. 10. 2022 ▪ 11:22

Zájem o krbová kamna se v letošním roce rychle zvýšil spolu s cenami plynu a elektřiny. Mnoho domácností je ale podle odborníků stále neumí využívat tak, aby dosahovaly co nejvyššího výkonu a zároveň minimálních emisí škodlivých látek.

Zájem o krby výrazně vzrostl
Zájem o krby výrazně vzrostl
Foto: Sven Brandsma / Unsplash

Spolu s růstem cen plynu a elektřiny se v letošním roce znovu zvedl zájem o pořízení krbových kamen. Ty jsou pro mnoho domácností řešením, jak zajistit dostatečné vytápění domácnosti za nižší cenu. Velký zájem, který potvrzují i prodejci krbů ale může zhoršit ovzduší ve městech i na vesnicích. Existují přitom jasně daná pravidla, která zajistí komfortní teploty v domácnosti a zároveň dobré sousedské vztahy.

Zvýšení zájmu o krby a kamna už přitom bylo viditelné na konci léta, kdy zásoby některých obchodníků začaly rychle mizet kvůli zájmu zákazníků. „Enormní růst zájmu jsme zaznamenali v kategorii kamen a krbů, kterých jsme letos prodali dvojnásobek toho, co za stejné období v roce 2021. Poptávka byla ještě výrazně vyšší, nicméně jako prodejci jsme byli limitovaní kapacitami našich dodavatelů.“ uvedla tisková mluvčí největšího tuzemského e-shopu Alza.cz Daniela Chovancová.

První chladné dny, které se objevily letos v září ukázaly, jak velké množství domácností se v letošní topné sezóně bude spoléhat na krbová kamna a kotle. Ostatně zvýšené množství prachových částic PM 10 a PM 2.5, které v zimních měsících velmi často pocházejí z lokálních topenišť ukázala i data Českého hydrometeorolo­gického ústavu v aplikaci ISKO, která hodnoty z celé ČR monitoruje.

Data i studie pocházející z mnoha zemí EU ukazují na to, že lokální topeniště jako jsou právě krbová kamna či kotle stále zůstávají velkým producentem prachových částic. Ve většině případů je hlavním problémem podporujícím vznik emisí různých druhů látek škodlivých pro zdraví špatný způsob topení či špatný technický stav zařízení a spalinových cest.

Samotné spalování dřeva je přitom poměrně složitý proces, který ovlivňuje řada faktorů. Aby ale byl ze strany uživatelů zařízení využit co největší výkon zařízení a zároveň co nejvíce sníženy emise různých částic stačí dodržet jen několik základních věcí.

Všechny spotřebiče spalující dřevo ale i jiné materiály potřebují ke své správné funkci dostatek spalovacího vzduchu. Mnoho domácností přitom při topení v krbových kamnech přívod vzduchu regulují tím způsobem, že se plamen v nich takzvaně dusí. To tak vede k nedokonalému spalování a vzniku nejen nepříjemného kouře z komína, který nepotěší hlavně sousedy.

Zanesenými spalinovými cestami si zaděláváte na velké potíže , Martin...

Velmi častým problémem při topení v krbových kamnech je také využívání nesprávného paliva. Tím je sice nejčastěji dřevo, které ale není vždy na spálení připravené. Veškeré dřevo, které se v krbech spaluje by totiž mělo být co nejvíce suché. V krbu by se tak pro optimální spalování nemělo objevit dřevo, které bylo čerstvě nařezané. V ideálním případě by se totiž dřevo mělo minimálně dva až tři roky sušit, aby se z něj odstranilo co největší množství vlhkosti. Dřevo, které není vhodné přitom lze v krbu snadno poznat. Po přiložení do ohně velmi špatně hoří, syčí, píská a praská. To je známka uvolňování vody ve formě vodní páry, která při uvolňování propraskává.

Neméně důležitým prvkem topení v krbu je i čistota spalinových cest. Ty by měl každoročně kontrolovat odborník nejlépe ještě před zahájením topné sezóny. V případě, že je využíváno nekvalitní palivo může totiž docházet k rychlému zanesení spalinové cesty, jež může v některých případech skončit i požárem komína potažmo celého domu. Do komína, tedy odborně spalinové cesty se ale může v některých případech dostat i úplně cizí předmět, jelikož mimo topnou sezónu v něm mohou uvíznout například ptáci, kteří uhynou a mohou se stát překážkou pro správný „tah“ komína. Pravidelná kontrola spalinových cest, která je mimochodem povinná se ale vyplatí i kvůli pojistce domu. V případě, že nedodržením pravidelné kontroly vznikne požár nelze očekávat od pojišťovny žádné úhrady.

Topení v krbových kamnech nebo kotlích ale podle odborníků opravdu není příliš složité. V případě nákupu nových zařízení navíc pokyny jak zařízení správně obsluhovat tak, aby jeho emise do exteriéru i interiéru při každém přikládání byly co nejnižší a zároveň bylo dosaženo co nejlepšího topného výkonu uvádí výrobce v příručce k obsluze. Základní poučení jak správně zařízení využívat by ale měla dodat i osoba, která jej instaluje. V případě, že si krbová kamna či kotel instalujete svépomocí, je výrobci doporučeno následně objednat alespoň kontrolu od odborníků, kteří zajistí, že bude zařízení výkonné i bezpečné.




Štítky: Krby Vytápění Kamna Topení Dřevo Biomasa