EnergoZrouti.cz

Klimatické závazky nejsou dostatečné a čas se rychle krátí, varuje panel OSN

  
Martin Bárta
28. 2. 2022 ▪ 17:09

Reakce světa na klimatickou změnu je stále pomalá. Podle zprávy panelu OSN bude velkým problémem i dočasné oteplení nad 1,5 °C. Čas na reakci se přitom podle odborníků rychle krátí.

Eroze půdy
Eroze půdy
Foto: Mario Hagen z Pixabay

Aktuální zpráva, kterou vydala pracovní skupina mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC) uvádí, že závazky a klimatické balíčky, které světová politika dosud přijala jsou nedostatečné pro opravdové řešení otázek klimatu. Čas, do kdy je možné potíže pro budoucnost vyřešit se přitom rychle krátí.

Oteplení nad 1,5 °C přinese obrovské problémy, možná už se mu ale nevyhneme

Měnící se klima je podle IPCC zásadním ohrožením pro všechny ekosystémy, biologickou rozmanitost i samotné lidstvo. Podle zprávy pracovní skupiny navíc přinese obrovské problémy i dočasné oteplení o více jak 1,5 °C, které je ovšem dnes velkým množství odborníků posuzováno jako nevyhnutelné.

Překročení hranice jednoho a půl stupně Celsia oproti teplotám v době před průmyslovou revolucí se podle zprávy IPCC dá očekávat už začátkem příštího desetiletí. Bez rychlého snížení emisí tak bude mít celá planeta podle panelu OSN obrovské problémy, na které doplatí nejvíce velmi chudé státy a rodiny.

Podle Roberta Stojanova, odborníka na migraci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně má změna klimatu už v současnosti velký dopad na bezpečnost, narušení výroby potravin a přístup ke zdraví nebo hygieně. V souvislosti se zhoršujícími podmínkami se tak dají očekávat velké migrační vlny obyvatel z nejvíce postižených oblastí.

Podle Stojanova má ale změna klimatu a s ní související migrace i pozitivní dopady: „Pozorujeme nárůst počtu zapsaných dětí do škol. Lidé spolu více a lépe spolupracují, mají přístup ke službám, cítí se více bezpečně,“ uvedl Stojanov.

Ačkoliv si dříve velké množství obyvatel Česka myslelo, že se změna klimatu našich krajů netýká, v posledních letech se situace mění. Nejen díky změně chování celé přírody, a to od migrace zvířat tak i kvetení rostlin či extrémním suchům si tak lidé začínají změnu více uvědomovat.

Podle zprávy IPCC by tak mělo dojít k výrazné proměně fungování celé lidské společnosti směrem k větší klimatické odolnosti, která bude zásadní pro udržitelnou budoucnost. Lidstvo by tak pro účinnou reakci na změny klimatu mělo podporovat rychlejší snižování emisí skleníkových plynů, ale i zachování původní přírody na rozloze 30 – 50 % povrchu Země.

Zpráva IPCC je rozdělena od čtyř částí. Poslední část, která bude jakousi souhrnnou zprávou vyjde v září letošního roku.




Štítky: Klimatická změna OSN IPCC Mendelu
Zdroj: RED