EnergoZrouti.cz

Klimatická změna už mění i knihy. Ty jsou nyní tenčí a mají speciální písmo

     
Martin Bárta
17. 9. 2024 ▪ 09:26

Klimatická změna mění mnoho odvětví, a jedním z nich je i výroba knih. Ty jsou kvůli tlaku na nižší emise tenčí a používají speciální fonty, které šetří tiskové materiály. Výrazně také roste obliba elektronických knih, jež mají v dlouhodobém horizontu nižší ekologickou stopu.

Tlak na řešení klimatické krize se projevuje už i v knihách
Tlak na řešení klimatické krize se projevuje už i v knihách
Foto: Unsplash

Klimatická změna není jen hrozbou pro přírodu, ale její dopad se postupně rozšiřuje i do oblastí, kde bychom to nečekali – aktuálně do světa literatury a knih. V reakci na globální environmentální výzvy se nejen velké průmyslové sektory snaží snižovat svou uhlíkovou stopu, ale i vydavatelé knih hledají nové způsoby, jak přispět k udržitelnější budoucnosti. V tomto kontextu se z knih stávají nejen nositelky příběhů, ale i důkaz toho, jak technologický a environmentální tlak proměňuje jejich samotnou podobu.

Podle nové zprávy BBC vydavatelé čelí stále většímu tlaku, aby své knihy vyráběli ekologičtěji. To znamená úsporu papíru, optimalizaci výroby a využívání inovativních technologií, které mají za cíl zmenšit materiální nároky knih, a tedy i jejich ekologickou stopu. Vydavatelské domy začínají reagovat ztenčováním knih, což na první pohled může působit jako minimalistická změna, ale má zásadní důsledky pro celé odvětví.

Jedním z hlavních trendů, který již začíná nabírat na popularitě, je použití speciálních fontů, které jsou navrženy tak, aby šetřily místo na stránce. Například písmo s názvem „Ecofont“ je vytvořeno s malými dutinami uvnitř písmen, což snižuje množství použitého inkoustu při tisku až o 50 %, aniž by se zhoršila čitelnost textu. Tento inovativní přístup nejen že zmenšuje množství spotřebovaného materiálu, ale zároveň pomáhá šetřit náklady na výrobu knih a tím přispívá k jejich větší dostupnosti na trhu.

Dalším důležitým faktorem je zmenšování rozměrů knih. Vydavatelé záměrně redukují počet stran, aby bylo možné využít méně papíru. Tato úspora však není jen estetickou záležitostí – každá snížená tuna papíru znamená méně spotřebované energie při jeho výrobě, méně spotřebované vody a nižší množství emisí skleníkových plynů spojených s celým procesem výroby knihy. Tento posun k tenčím knihám nemusí nutně znamenat omezení obsahu, protože technologie umožňují optimalizaci a kompresi textu bez ztráty kvality čtenářského zážitku.

Zajímavou změnou je i používání recyklovaného papíru, který už se běžně objevuje v mnoha knihách na trhu. Recyklovaný papír vyžaduje méně vody a energie na výrobu, čímž snižuje celkový environmentální dopad. I když jeho kvalita může být stále o něco nižší než papíru vyráběného z čerstvých surovin, pokroky v technologii tisku a úpravy papíru tuto nevýhodu rychle kompenzují. V některých případech mohou být rozdíly pro čtenáře sotva znatelné.

Vydavatelský sektor se také začíná více zajímat o dopady distribuce. Zatímco dříve byly knihy přepravovány do vzdálených oblastí za vysokých ekologických nákladů, digitalizace a růst elektronických knih tento problém zmírňují. E-knihy, přestože také mají svou environmentální zátěž (včetně spotřeby energie pro čtení a výroby elektronických zařízení), jsou považovány za efektivnější způsob, jak sdílet obsah, aniž by bylo nutné tisknout miliony fyzických kopií.

Klimatická změna nutí také samotné autory přemýšlet o tom, jaký obsah publikují. Literatura se stále více zabývá tématy jako ekologie, ochrana přírody a udržitelnost, což odráží aktuální globální krize. Spisovatelé reagují nejen na potřebu čtenářů řešit klimatické problémy, ale i na svůj vlastní vnitřní pocit odpovědnosti.

Knihy, jakožto jeden z tradičních kulturních artefaktů, se tak musí přizpůsobit měnícím se podmínkám. Přestože tištěné knihy jsou mezi čtenáři stále oblíbené, budoucnost literatury může spočívat v kombinaci tištěných a digitálních formátů, přičemž oba budou hrát klíčovou roli v boji proti klimatické krizi.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Klimatická změna Knihy Oxid uhličitý Papír Lesy E-knihy Elektronické knihy
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.