Jednorázové kelímky na nápoje budou mít v Českých Budějovicích příští rok utrum

  
Martin Bárta
15. 12. 2020 ▪ 09:38

České Budějovice od dubna příštího roku zakážou používání jednorázových kelímků na městských akcí. Nový požadavek města bude zanesen i do smluv s nájemci předzahrádek. Město chce snížit množství vzniklého plastového odpadu.

Pivo v jednorázovém kelímku
Pivo v jednorázovém kelímku
Foto: RoboMichalec / Pixabay

Plastové obaly jsou nesporně obrovskou ekologickou zátěží a zahlcují města, lesy ale i moře a způsobují tak velké problémy jak pro přírodní prostředí ale i pro zvířata kterým vytváří často i smrtelné pasti. Právě proti těmto obalům tak už delší dobu bojuje velké množství firem i měst.

Městské akce pouze s vratnými kelímky

Právě problematiky vznikající kolem jednorázového plastu si je vědom i magistrát v Českých Budějovicích, který už od dubna příštího roku zakáže v rámci městských akcí ale i u provozovatelů jež mají v pronájmech městský prostor či předzahrádku používání jednorázových plastových kelímků na nápoje.

Město tak chce snížit dopady plastového odpadu na přírodu ale i vznik zbytečného odpadu. České Budějovice dosud tyto kelímky zkoušelo ale pouze na dobrovolné bázi, pro podnikatele tak nebylo povinné je zavádět a právě to se nyní změní.

Vratné kelímky už nejsou nic nového ani na různých festivalech a koncertech a proto jsou pro lidi už známé a pro firmy, které je vyrábějí a starají se o mytí a další provoz ozkoušené. Návštěvníky akcí pak vyjde kelímek často na 50 Kč a mohou si jej stále doplňovat nápoji, při skončení akce pak lze kelímky vrátit a dostat zpět zálohu.

Město nové kelímky zavede ale až od dubna roku 2021 a to proto, že má do konce března smlouvy právě s pronájemci předzahrádek. Podle magistrátu by tak nebylo fér měnit smlouvy ještě před jejich ukončením. Podnikatelé a organizátoři tím navíc získají více času se na tento požadavek, který už bude ve všech nových smlouvách připravit.

„Prvním počinem byly vratné obaly v rámci středečních hudebních festivalů před K2, u občerstvení na Sokolském ostrově a ve vodáckém areálu v Českém Vrbném. Naše ambice jsou ale větší, protože životní prostředí chceme zachovat v dobré kondici i pro děti našich dětí. Musíme se k němu chovat slušně a zodpovědně. A k těmto pravidlům patří i omezení odpadu. Proto budeme od dubna 2021 na všech kulturních, sportovních a dalších akcích města požadovat pouze vratné kelímky. To platí nejen pro jejich pořadatele, ale stejnou povinnost budou mít také nájemci městských pozemků ke konání akcí a smlouvy na předzahrádky,“ říká náměstek primátora Ivo Moravec




Zdroj: MM ČB