IKEA bojuje s globálním oteplováním „masovými“ kuličkami bez masa
Tradiční švédské masové kuličky dostanou v restauracích obchodních domů IKEA novou alternativu bez masa. Budou tak vhodné pro vegetariány i vegany a navíc pomůžou životnímu prostředí.
O tom, že švédský nábytkářský řetězec IKEA dlouhodobě myslí na životní prostředí nejen při vývoji svých produktů ale i stavbě obchodních domů asi nemůže být pochyb. Nyní ale IKEA představuje další „eko“ novinku i ve svých restauracích. Tradiční švédské masové kuličky se totiž dočkají své obdoby bez masa.
Jelikož je živočišná výroba velkým producentem metanu a dalších skleníkových plynů, hledá IKEA i další společnosti dlouhodobě jiné možnosti, které produkci těchto plynů sníží. U IKEA jsou to nyní masové kuličky, které jsou pro ni tak typické. Místo kuliček z masa si od 1. srpna 2020 bude možné v tuzemských restauracích nábytkářského gigantu objednat i kuličky bezmasé.
Nové bezmasé kuličky by podle Jakuba Slavíka z IKEA Food Česká republika, Slovensko a Maďarsko měli zachovávat strukturu i chuť, která je masu velmi podobná – na své si tak přijdou i milovníci masa, kteří ale myslí na životní prostředí. Kuličky tak nově budou vhodné i pro vegetariány, vegany a flexitariány.
IKEA podle svých dat ročně v tuzemsku prodá 17 milionů masových kuliček a celosvětově pak více než miliardu. Pokud by se tedy podařilo obchodnímu řetězci přesvědčit alespoň 20% svých zákazníků k přechodu na bezmasou variantu, znamenalo by to snížení klimatické stopy společnosti v prodeji potravin o 8%.