EnergoZrouti.cz

Fotovoltaika za pár korun. Ušetřit díky energii ze slunce lze i v bytě a bez statisícových investic

     
Nikola Stránská
25. 6. 2024 ▪ 17:59

Úspora financí a obnovitelné energie bez emisí, kterou si vyrobíte i ve vašem bytě. Levné fotovoltaické elektrárny, na které nejsou potřeba statisíce ani žádné povolení, se stávají stále oblíbenějšími nejen v bytech, ale i při cestování.

Malé fotovoltaické panely můžou přinést příjemné úspory
Malé fotovoltaické panely můžou přinést příjemné úspory
Foto: Martin Bárta / DALL.E

Aktuální slunečné počasí rozhodně dělá radost všem majitelům fotovoltaických elektráren na střechách i zahradách domů. Zajímavou možnost úspor ale přináší i malé fotovoltaické články, které jsou určeny k dobíjení drobné elektroniky nebo počítačů. Možností jejich umístění jsou totiž spousty a jejich cena je oproti standardním fotovoltaikám minimální. Pro jejich provoz navíc nepotřebujete žádné povolení a zapojení zvládne každý.

Tyto panely, určené pro dobíjení drobné elektroniky a počítačů, představují dostupnou a ekologickou alternativu k tradičním zdrojům energie, aniž by bylo nutné investovat statisíce korun do velkých solárních instalací.

Výhody malých fotovoltaických panelů

Malé fotovoltaické panely lze snadno umístit na parapet, balkon či jiné vhodné místo, kde mohou efektivně využívat sluneční energii. Díky USB koncovkám jsou tyto panely schopny přímo dobíjet zařízení jako jsou mobilní telefony, tablety nebo notebooky. To znamená, že energie získaná ze slunce může nahradit část elektřiny, kterou domácnosti běžně čerpají ze sítě, což vede k úsporám na účtech za elektřinu.

Nejprodávanější kousky se vejdou do dvou tisíc

Jeden z nejprodávanějších modelů „malé fotovoltaické elektrárny“ na trhu, BigBlue B401D, nabízí výkon 28W a tři USB porty, což umožňuje nabíjení více zařízení současně. Tento panel je skládací a voděodolný, což z něj dělá ideální volbu nejen pro domácí použití, ale také pro venkovní aktivity, jako je kempování nebo turistika. Díky pokročilé technologii solárních článků má vysokou účinnost při přeměně sluneční energie na elektrickou.

Další oblíbenou volbou je pak ChoeTech Foldable Solar Charger s výkonem 22W. Tento skládací panel je lehký a kompaktní, což usnadňuje jeho přenášení a umístění prakticky kdekoli. Disponuje dvěma USB porty a je vybaven inteligentní technologií, která automaticky detekuje připojená zařízení a optimalizuje nabíjecí výkon pro co nejrychlejší dobíjení.

Začít s využíváním malých fotovoltaických panelů je jednoduché. Stačí si vybrat model, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám, a umístit jej na místo s dobrým přístupem ke slunečnímu světlu. Připojte vaše zařízení pomocí USB kabelu a nechte panel, aby za vás vykonal práci. I když se nejedná o řešení, které by mohlo kompletně nahradit potřebu elektřiny z tradičních zdrojů, je to skvělý způsob, jak snížit spotřebu energie a zároveň přispět k ochraně životního prostředí.

Na trhu v současnosti najdete desítky různých modelů těchto zařízení, které vám během slunečných měsíců pomohou pokrýt část energie vaší domácnosti. Pro co nejvyšší efektivitu těchto zařízení vybírejte ty s vyšší účinností (alespoň 23 %). Většinu z těchto zařízení lze také snadno zkombinovat s powerbankami nebo i většími nabíjecími stanicemi. Díky tomu pak lze snadno vyrábět elektřinu i přes to, že nejste doma a nemáte k panelu připojené žádné jiné zařízení.

Malé fotovoltaické panely představují praktické a cenově dostupné řešení pro domácnosti, které chtějí využívat obnovitelné zdroje energie a šetřit na účtech za elektřinu. Investice do těchto panelů se může rychle vrátit v podobě úspor na elektřině a pocitu, že přispíváte k udržitelnější budoucnosti. Druhá možnost přitom při aktuálně klesajících cenách elektřiny bude tou pravděpodobnější – v případě malých elektráren totiž nelze čekat žádné zázračné úspory. Slunečné dny jsou ale ideální příležitostí, jak začít a využít potenciál sluneční energie naplno.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Fotovoltaika Úspora energie Obnovitelné zdroje Malé fotovoltaiky Malé solární panely Solární panely
Zdroj: Informace výrobců fotovoltaických panelů



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.