EnergoZrouti.cz

Česko bude významným výrobcem tepelných čerpadel. Nová továrna v Plzni by jich měla vyrábět milion ročně

  
Martin Bárta
6. 12. 2023 ▪ 14:11

Už za několik let by se Česko mohlo stát významným producentem tepelných čerpadel. Nová továrna v Plzni, kterou chce japonská firma otevřít už v roce 2025 jich bude produkovat milion ročně.

Vizualizace nového závodu Panasonic v Plzni
Vizualizace nového závodu Panasonic v Plzni
Foto: Panasonic

Česko by se už od roku 2025 mohlo stát významným střediskem pro výzkum, vývoj a výrobu tepelných čerpadel v Evropě. V Plzni totiž byla zahájena výroba nového závodu japonské značky Panasonic, ten by měl být dokončen do roku 2025. Do pěti let po spuštění by se mělo v nové továrně vyrábět až milion tepelných čerpadel ročně.

Pro japonského výrobce elektroniky to přitom není první velká investice v Česku. Už od roku 1997 měl totiž Panasonic v Plzni také továrnu na televizory, která byla druhou největší továrnou na televizory pod stejnojmennou značkou na světě. Výroba televizí ale byla na místě před nějakou dobou ukončena právě kvůli uvolnění kapacity pro výrobu tepelných čerpadel.

Dokončení továrny, která by současný areál firmy měla zvýšit na celkově 140 tisíc metrů čtverečních firma plánuje na jaro 2025. Celkově nově zahájený projekt vyjde na 7,6 miliardy korun a razantně tak navýší kapacitu pro výrobu tepelných čerpadel značky.

„Od našeho vstupu na český trh v roce 1996 jsme v ČR proinvestovali 11,6 miliardy korun a nekončíme. Do výrobních kapacit na tepelná čerpadla hodláme investovat dalších 7,6 miliardy korun a nový závod plánujeme otevřít na jaře 2025. Tepelných čerpadel chceme v Plzni do roku 2030 vyrábět až milion kusů ročně a zásobovat jimi celý evropský kontinent,“ uvedl Hiroshi Komatsubara, Managing Director Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech, s. r. o.

Samotná tepelná čerpadla vyráběná v Plzni přitom pro firmu nejsou novinkou. V místní továrně se totiž už souběžně s výrobou televizí produkovala od roku 2018. Vloni pak byla výroba televizí definitivně ukončena a nyní se továrna zaměřuje již plně na tepelná čerpadla, o která v celé Evropské unii i mimo ni rychle stoupá zájem.

Aktuálně produkce tepelných čerpadel v rámci areálu Panasonic probíhá v jedné hale. Další výrobní a skladovací kapacity si japonská firma pronajala na ploše 25 000 metrů čtverečních v areálu Panattoni Park Pilsen West II. v Nýřanech na severním Plzeňsku. „Stávající i pronajaté kapacity zaručí, že v Plzni zvládneme plnit veškeré smluvní objednávky do jara 2025, kdy má být nový závod hotov,“ vysvětluje Komatsubara a pokračuje, „nová třípatrová výrobní hala o rozloze sto tisíc metrů rozšíří celý náš areál na 140 tisíc metrů čtverečních. Jen pro srovnání – původní výroba televizorů probíhala na 78 tisíci metrech čtverečních, takže nový areál na tepelná čerpadla bude zhruba o 80 % větší než ten původní.“

Zájem o tepelná čerpadla v posledních letech spolu se snahou Evropské unie o přechod na bezemisní způsoby vytápění a ohřevu teplé užitkové vody rychle roste. Jen v Česku se v loňském roce enormně zvýšila poptávka i díky dotacím z programu typu Nová zelená úsporám, který domácnostem na pořízení nových tepelných čerpadel přispívá. Zatímco tak v roce 2021 došlo podle šetření Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) k prodeji 30 165 kusů tepelných čerpadel, v roce 2022 už se prodalo 60 267 kusů, tedy téměř jednou tolik. Ještě v roce 2020 se přitom v Česku prodalo jen 24 124 kusů tepelných čerpadel všech druhů.




Štítky: Tepelná čerpadla Vytápění Česká republika Plzeň Panasonic