Britští meteorologové kvůli rychlému oteplování upravují definici vlny veder

  
Markéta Bártová
29. 3. 2022 ▪ 08:22

Vlny veder ve Spojeném království jsou podle místních meteorologů stále častější. Úřad tak nyní zvyšuje prahové limity, které vlny veder definují. Podle odborníků budou vlny veder v příštích letech pravidelným jevem.

Extrémní teploty
Extrémní teploty
Foto: Gerd Altmann z Pixabay

Vlny veder, které přichází stále dříve a ve větší intenzitě donutily britské meteorology z Met Office, tedy jakési obdoby tuzemského Českého hydrometeorolo­gického ústavu ke změnám jejich definic. V několika hrabstvích se tak prahové limity, které definují vlnu veder zvýšily o 1° Celsia.

Vlny veder budou podle odborníků častější

Nové limity vlny veder se tak třeba v hrabstvích Berkshire, Surrey, Buckinghamshire, Bedfordshire, Hertfordshire a Cambridgeshire zvýšily na 28° Celsia oproti dřívější o stupeň nižší hodnotě. Zvýšení limitu se ale týká i dalších hrabství jako je Lincolnshire, kde se teplota pro vyhlášení vlny veder zvýšila na 27° C. V East Yorkshire, které je posledním distriktem, kde ke zvýšení limitu došlo pak má práh vlny veder na 26° C.

Podle meteorologů totiž stále dochází ke zvyšování průměrných teplot a staré hodnoty, které se používaly tak přestávají být relevantní. Prahové hodnoty, které dříve meteorologický úřad využíval totiž vlny veder počítaly podle teplotních údajů z let 1981 až 2010. Ty nové využívají teplot mezi roky 1991 a 2020.

„ I když jsou vlny veder extrémními jevy počasí, výzkum ukazuje, že změna klimatu zvyšuje pravděpodobnost těchto jevů. Studie, kterou Met Office vypracovalo na základě dat do vlny veder v létě 2018 ve Spojeném království ukazuje, že k vlnám veder nyní dochází 30krát častěji než v roce 1750. Tento jev je podle meteorologů způsoben hlavně vyšší koncentrací oxidu uhličitého v atmosféře. Se zvyšujícími se koncentracemi skleníkových plynů se předpokládá, že vlny veder podobné intenzity budou ještě častější a možná se tak budou objevovat s velkou pravidelností.“ uvedl doktor Mark McCarthy, který je vedoucím Národního klimatického informačního centra Met Office.




Štítky: Počasí Meteorologie Velká Británie Teplota Změna klimatu
Zdroj: RED