Zákaz vjezdu vozidel se spalovacím motorem do center měst v ČR? Pro zákaz je i nový prezident Petr Pavel

  
Tomáš Jelínek
30. 1. 2023 ▪ 14:32

Zákaz vjezdu vozidel se spalovacím motorem do center měst i v Česku? Pro návrh, se kterým mají rozsáhlé zkušenosti v německých městech by byl i nově zvolený prezident Petr Pavel.

Vjezd povolený pouze bezemisním vozidlům
Vjezd povolený pouze bezemisním vozidlům
Foto: Prawny z Pixabay

Zákaz vjezdu pro vozidla se spalovacím motorem nejen do centra města je už dnes v mnoha německých městech realitou. V Česku se sice prozatím většina motoristů na podobná nařízení dívá skrze prsty, v příštích letech by se ale podobné debaty mohly dostat na stůl, ostatně pro legislativu, která by takové nařízení umožnila by podle svého vyjádření „zvedl ruku“ i nově zvolený prezident arm. gen. v.v. Ing. Petr Pavel, M.A..

Pokud by podobné nařízení v budoucnu vstoupilo v platnost, do center měst už by se dostala pouze vozidla s nízkými či nulovými emisemi. Vozidla se spalovacím motorem by pak v některých případech mohla získat výjimku, ta by ale nejspíše motoristy nutila zaplatit nějakou formu ekologického poplatku.

Praktické fungování těchto omezení je sice v německých městech velmi často kritizováno, zastánci zákazů ale ukazují tvrdá data, mezi kterými nechybí zlepšení ovzduší ve městech a snížení prašnosti a hlučnosti, kterou automobily vytváří.

Souhlas příštího prezidenta Pavla se zákazem vjezdu do měst by ale alespoň podle rozhovoru, který poskytl pro YouTube kanál Stay12 byl jasný. Pavel ale také uvádí, že by se elektromobily neměly stát jedinou modlou a do doby než na ně plně přejdeme využívat i hybridních vozidel či vozidel se spalovacím motorem, které využívají syntetická paliva.




Štítky: Auto Automobily Elektromobily Spalovací motory Emise Petr Pavel Prezident Fosilní paliva