EnergoZrouti.cz

Volkswagen čelí závažným problémům, které mohou mít velký dopad i na Česko

     
Tomáš Jelínek
3. 9. 2024 ▪ 08:38

Problémy největší německé automobilky Volkswagen narůstají. Kvůli přechodu na elektromobilitu, náročným podmínkám EU na emise nebo drahým energiím už automobilka začíná zvažovat i uzavírání některých svých továren. To by ve výsledku mohlo mít výrazný vliv na celou ekonomiku Německa, ale i zemí, které jsou na ně závislé, tedy včetně Česka.

Problémy Volkswagenu narůstají, firma bude možná muset zavřít některé továrny
Problémy Volkswagenu narůstají, firma bude možná muset zavřít některé továrny
Foto: Unsplash

Volkswagen, jedna z největších automobilových značek na světě, se ocitá v bezprecedentní krizi. Společnost, která je symbolem německého průmyslu, poprvé ve své téměř devadesátileté historii zvažuje uzavření svých továren v Evropě. Tento krok, který by byl pro Volkswagen zcela bezprecedentní, je důsledkem řady nepříznivých faktorů, které doléhají nejen na samotnou automobilku, ale také na celý německý průmysl. Jak upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda, situace je velmi alarmující a může mít vážné dopady i na Českou republiku, která je úzce propojena s německým průmyslem.

Volkswagen, který dlouhá léta dominoval evropskému automobilovému trhu, se nyní potýká s mnoha problémy. Jedním z hlavních důvodů, proč automobilka zvažuje uzavření některých svých evropských továren, jsou rostoucí náklady na energie. Vysoké ceny energií v kombinaci s přísnými regulačními opatřeními ze strany Evropské unie a tlakem na přechod k elektromobilitě vytvářejí pro Volkswagen stále těžší podmínky k udržení konkurenceschop­nosti. Navíc, jak upozorňují odborníci, nezachycený nástup elektromobility představuje pro Volkswagen další velký problém.

Německý průmysl, který je považován za motor celé evropské ekonomiky, nyní prochází těžkými časy. Německá ekonomika ve druhém čtvrtletí roku 2024 opět stagnovala a dokonce mírně poklesla. Podle prezidenta Ifo institutu Clemense Fuesta se Německo pomalu propadá do krize, což je důsledek ochabování čínské ekonomiky, na níž je německý průmysl značně závislý. Vzhledem k tomu, že Německo stále více investuje do Číny, aby tam přesunulo část své výroby, dochází k postupnému úpadku domácího průmyslu. Toto „nemocné” Německo, jak jej Kovanda označuje, se stává stále méně schopným konkurovat na globálním trhu.

Tyto problémy však nemají dopad pouze na Německo, ale také na Českou republiku. Česká ekonomika je silně propojena s německým průmyslem, a jakékoli otřesy v Německu se téměř okamžitě projeví i v Česku. Volkswagen má v České republice významné subdodavatele a případné uzavření továren v Německu by mohlo vést k propadu poptávky po českých výrobcích. Navíc, pokud by došlo k dalšímu přesunu výroby do Číny, mohlo by to znamenat ztrátu tisíců pracovních míst nejen v Německu, ale i v Česku.

Dalším faktorem, který by mohl ovlivnit českou ekonomiku, je případná obchodní válka mezi Evropskou unií a Čínou. Čína zvažuje uvalení nových cel na evropské výrobky, včetně automobilů. Pokud by k tomu došlo, mohl by to být další tvrdý úder pro německý automobilový průmysl, a tím pádem i pro Českou republiku, která je klíčovým dodavatelem pro německé automobilky.

Situace v Německu a problémy Volkswagenu tak představují vážné riziko pro celou středoevropskou ekonomiku. Jak upozorňuje Lukáš Kovanda, je třeba brát v potaz, že krize v německém průmyslu může mít dlouhodobé důsledky nejen pro Německo samotné, ale i pro jeho sousedy, včetně Česka. To, co se děje v Německu, je zrcadlem hlubších problémů evropské ekonomiky, které mohou mít dalekosáhlé důsledky pro celý kontinent.

Volkswagen, který byl po desetiletí symbolem německého průmyslového úspěchu, se tak nyní ocitá na rozcestí. Budoucnost automobilky a celého německého průmyslu je nejistá a jejich problémy mohou mít významný dopad i na Českou republiku. Jak se bude situace vyvíjet, bude záviset na schopnosti Německa a Evropy jako celku najít řešení pro současné problémy, které přesahují hranice jednotlivých států a ohrožují stabilitu celé evropské ekonomiky.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Automobily Německo EU Ekonomika Volkswagen Auto Doprava Česko
Jazykové verze článku: AnglickyŠpanělskyNěmecky

Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.