Vědci vytvořili baterie, které půjde kompostovat. Tesla Elona Muska má ale smůlu

  
Martin Bárta
12. 7. 2021 ▪ 09:16

Vědci ze Švýcarska testují novou baterii, kterou lze vytisknout na 3D tiskárně a opakovaně využívat. Na konci životnosti je pak možné ji odhodit na kompost jelikož je celá z biologicky odbouratelných prvků.

Baterie (ilustrační foto)
Baterie (ilustrační foto)
Foto: Roberto Sorin / Unsplash

Toxické a drahé složky dnešních baterií jsou problémem nejen při jejich výrobě, za kterou stojí těžba drahých kovů v nelidských podmínkách ale i po své životnosti. Likvidace je totiž většinou velmi náročná a nevyplatí se. Toxické látky se ale díky nevhodnému skladování následně dostávají do půdy a jsou velkým ekologickým problémem.

Celá baterie je z biologicky odbouratelných prvků

A právě tyto potíže dnešních akumulátorů by mohla řešit nová baterie či spíše superkondenzátor od vědců ze Švýcarského federálního institutu pro testování materiálů a výzkum. Ti vytvořili nový kondenzátor pro ukládání elektrické energie, který je možný na konci jeho životnosti jednoduše odhodit na kompost.

Nová baterie, která ke své výrobě využívá běžně dostupnou domácí 3D tiskárnu se totiž skládá výhradně z látek, které nejsou toxické a naopak jsou biologicky odbouratelné. Součástí je tedy celulóza ve formě nanovláken a nanokrystálů uhlíku, glycerin a kuchyňská sůl pro vodivost.

Právě díky tomu je kondenzátor snadno kompostovatelný, což vědcům dokázal i laboratorní test. Po dvou měsících na kompostu totiž z baterií zbyly jen jednotlivé částice uhlíku, ty se sice rozloží až po delší době, ale rozloží.

Elektrické automobily nejen od Elona Muska baterii nevyužijí

Ačkoliv jsou sami vědci z nové baterie nadšení, její využití bude limitované jen pro některé obory. Baterie totiž zvládne dodávat napětí jen něco okolo 1,2 voltů a také výkon do jednoho wattu. Tudíž pro elektrické automobily Elona Muska a jeho Tesly i dalších rozhodně vhodná není. Uplatnění ale najde na mnoha místech jako jsou logistické systémy.

Díky své malé velikosti a kompostovatelnosti tak bude možné baterii využít například pro systémy chytré elektroniky umožňující sledování zásilek v logistických systémech. Zároveň by mohla napájet i malé systémy pro kontrolu teploty a vlhkosti okolního prostředí.

Kondenzátor vytištěný 3D tiskárnou podle odborníků dokáže uchovávat elektřinu mnoho hodin a nabíjet se pomocí elektromagnetického pole a to klidně tisíckrát.




Štítky: Superkondenzátor Baterie Švýcarský federální institut pro testování materiálů a výzkum
Zdroj: RED