EnergoZrouti.cz

Statisíce domácností budou v příštích měsících vyměňovat elektroměry, Česko musí dohnat průměr EU

     
Martin Bárta
19. 8. 2024 ▪ 11:57

Výměna stovek tisíc elektroměrů ročně čeká tuzemské domácnosti a firmy. Energetické společnosti je budou hromadně vyměňovat kvůli modernizaci energetické sítě a jejímu fungování v éře obnovitelných zdrojů. V první fázi se výměny dočkají domácnosti a firmy s roční spotřebou nad 6 MWh.

Česko bude dohánět EU, nainstaluje stovky tisíc nových elektroměrů
Česko bude dohánět EU, nainstaluje stovky tisíc nových elektroměrů
Foto: Unsplash

V Česku začala s příchodem letních prázdnin také největší výměna elektroměrů. Ty jsou nově nahrazovány takzvanými chytrými elektroměry, v jejichž instalaci tuzemská rozvodná síť za některými zeměmi Evropské unie výrazně zaostává. V příštích letech by mělo u tuzemských odběratelů elektrické energie dojít k instalaci více než 1,2 milionu těchto chytrých měřičů.

Ty nepřinášejí výhody jen distribuční síti, kterou lze díky informacím o aktuálním odběru ukládaným každých 15 minut lépe řídit. Mnoho výhod přinesou nové měřiče i domácnostem, které na ně budou postupně přecházet. Díky možnosti snadno sledovat každou čtvrthodinu odběr domácnosti lze také lépe řídit spotřebu spotřebičů v době, kdy je elektřina levnější kvůli menší poptávce po ní.

Instalace chytrých elektroměrů které ve velkém nahradí současné „hloupé“ elektroměry začala teprve s červencem letošního roku. Krok je přitom součástí širší iniciativy Evropské unie, jejímž cílem je zvýšit efektivitu využívání energie a zajistit lepší řízení zatížení distribučních sítí. To bude také nutné pro stabilitu energetických sítích při přechodu na obnovitelné zdroje. V první fázi, která má trvat do roku 2027, bude vyměněno více než 1,2 milionů měřičů. Výměnou v této fázi projdou hlavně elektroměry ve firmách a domácnostech, které mají roční spotřebu nad 6 MWh. V současnosti chytré elektroměry mají také domácnosti, které si pořídili fotovoltaickou elektrárnu.

Mimo výhod lepší regulace sítě ale i možnosti úspor pro domácnosti přináší digitální chytré elektroměry i další funkce. Jednou z nich je například monitoring nelegální manipulace s měřičem. Ta byla dosud pracovníky energetických společností odhalena někdy i po delší době. Nové elektroměry ale budou z tohoto hlediska pro distributory dalším prvkem, jak zabránit krádežím energie.

Podle Karla Vaniše, provozního ředitele společnosti NTL Forensics, která se vývojem elektroměrů zabývá, se díky pravidelnému zasílání dat o spotřebě v 15minutových intervalech minimalizují rizika spojená s podvody a zároveň se zvyšuje bezpečnost systému. Na druhou stranu však upozorňuje na nové výzvy spojené s kybernetickou bezpečností, které musí být řešeny, aby byla zajištěna ochrana citlivých dat.

Pro Česko je tento krok zásadní také z hlediska jeho postavení v rámci Evropské unie. Zatímco některé země, jako jsou severské státy, Francie nebo Slovinsko, mají již nyní více než 90% pokrytí chytrými elektroměry, Česko se teprve začíná přibližovat těmto standardům. Podle Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) mělo v roce 2022 13 zemí EU pokrytí chytrými elektroměry vyšší než 80 %. Česko by tak mělo v příštích letech tento deficit začít dohánět.

Dalším krokem, který by měl výrazně přispět k decentralizaci a digitalizaci energetiky, je zavádění komunitní energetiky. Tato novinka, která se v Česku začíná rozvíjet díky novele energetického zákona, umožní sdílení elektřiny v rámci malých komunit. Domácnosti s fotovoltaickými elektrárnami, které mají povolení přetoků do sítě, se tak mohou stát aktivními účastníky trhu s energií a sdílet vyrobenou elektřinu se sousedy nebo například „poslat“ na chatu.

Aby však tento systém fungoval efektivně, bude nezbytné i nadále modernizovat rozvodovou síť. Hlavní distributoři, jako jsou ČEZ Distribuce a EG.D, již do modernizace a digitalizace investují značné prostředky. V roce 2025 plánují investice ve výši několika miliard korun, což by mělo zajistit plynulé fungování nově zaváděných systémů.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektřina Energetika Elektroměry Elektroinstalace ČR Česko EU Evropská unie Chytré elektroměry


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.