EnergoZrouti.cz

Tisícovka nových nabíječek každý týden. USA urychlují výstavbu infrastruktury pro elektromobily

     
Tomáš Jelínek
28. 8. 2024 ▪ 09:32

Výstavba infrastruktury pro nabíjení elektromobilů ve Spojených státech amerických v posledních měsících výrazně zrychluje. Každý týden se v USA totiž spustí tisícovka nových nabíječek. Rychlost by se měla ještě zvýšit díky dalším financím od vlády.

Infrastruktura pro elektromobily v USA rychle roste. Každý týden přibude tisícovka nových nabíječek
Infrastruktura pro elektromobily v USA rychle roste. Každý týden přibude tisícovka nových nabíječek
Foto: Unsplash

Přibývající počet elektromobilů v USA rychle zvyšuje i poptávku po nabíjecí infrastruktuře. Jak ukazují aktuální čísla amerického ministerstva energetiky, počet nabíječek se daří rychle navyšovat. Aktuálně je totiž v USA téměř dvě stě tisíc nabíjecích stanic a jejich počet se každý den rychle zvyšuje.

Podle ministerstva se počet nabíječek od doby, kdy se úřadu ujal současný americký prezident Joe Biden, téměř zdvojnásobil a aktuálně jich je 192 tisíc. Přestože nárůst počtu nabíjecích stanic může být částečně zásluhou Bidenovy administrativy, spíše lze očekávat, že infrastruktura roste s tím, jak přibývá elektromobilů a firmám se více vyplatí do jejich výstavby investovat.

„Administrativa prezidenta Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisové má jasno v tom, že Amerika vede revoluci v elektromobilitě. Díky historickému balíčku investic do infrastruktury budujeme celostátní síť nabíjecích stanic pro elektromobily, abychom zajistili, že všichni řidiči budou mít přístupný, spolehlivý a pohodlný způsob nabíjení vozidel,“ řekl americký ministr dopravy Pete Buttigieg.

Současný růst počtu nabíjecích stanic, kterých každý týden přibude zhruba tisíc, by se díky novým grantům měl ještě zvýšit. Na rozšiřování infrastruktury totiž nyní vláda přispěje dalších 521 milionů dolarů. Díky tomu by se výstavba nabíječek měla urychlit hlavně v okolí dálničního systému. Celkem by se díky těmto financím měl počet nabíječek rozšířit o dalších zhruba 9 200 stanic, které budou finančně podpořeny. Mimo těchto stanic ale vzniknou jen letos pravděpodobně další tisíce nových stanic mimo dálnice.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Elektromobily Auto USA Automobily Nabíjení Nabíječky Elektromobilita


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.