EnergoZrouti.cz

Tesla se spojí s Toyotou při vývoji nového elektrického SUV

  
Martin Bárta
31. 3. 2021 ▪ 10:11

Japonská Toyota a americká Tesla se možná v následujících letech spojí při vývoji malého elektrického SUV. To by podle zpráv jihokorejského deníku mohlo přinést výhody pro obě strany. Firmy už dříve na vývoji elektromobilu spolupracovaly.

Toyota
Toyota
Foto: Neven Divkovic / Pixabay

Tesla a Toyota by v budoucnu mohly spolupracovat na vývoji platformy pro malé elektrické SUV, uvádí zpráva jihokorejského Čosun Ilbo. Rozhovory o spolupráci byly podle deníku zahájeny už v minulém roce, letos se podle zdroje deníku v japonském automobilovém průmyslu chystá závěrečná fáze rozhovorů mezi automobilkami.

Spojení by přineslo výhody oběma firmám

Podle zprávy by měla Tesla u společného malého SUV dodávat elektroniku a software zatímco Toyota by dodala kompletní platformu vozidla. To by z hlediska efektivity vývoje a výroby nebylo nic neočekávatelného. Obě společnosti by tak do nového vozidla dodaly technologie, které mají na špičkové úrovni.

Na základě spojení firem pro tento projekt by pak mohl vzniknout nový model pod značkou Tesla, což však nebylo potvrzeno. Toyota by na oplátku získala zkušenosti Tesly v oblasti softwaru vozidel. Zdroj už ale dále neupřesnil o jaké části softwaru či jeho vývoje by Toyota měla zájem a nebylo upřesněno ani to, zda chce firma využít tento software ve svých vozidlech.

Firmy už dříve na vývoji elektromobilu spolupracovaly

Spolupráce firem ovšem není úplně první svého druhu. Už v roce 2012 Tesla s Toyotou spolupracovaly na vývoji elektrického RAV4. Akcie Tesly, které Toyota dříve vlastnila pak prodala na konci roku 2019.

Spolupráce firem by tak mohla být prospěšná pro obě strany. Tesle by to přineslo další posun v kvalitě jejich vozidel z hlediska platformy a konstrukce ve kterém je Toyota velmi zkušeným hráčem. Oproti tomu Toyota by získala mnohem lepší know-how v oblasti IT jež je naopak doménou Tesly. To by ji mohlo pomoci v rychlejším vývoji nových elektromobilů, které má v plánu.




Štítky: Tesla Toyota Elektromobil
Zdroj: Čoson Ilbo