EnergoZrouti.cz

Tepelná čerpadla? Děkujeme, nechceme. Domácnosti neplánují odchod od plynu

  
Tomáš Jelínek
31. 5. 2022 ▪ 10:00

Spojené království by podle plánů chtělo v příštích letech nainstalovat přes 600 tisíc tepelných čerpadel ročně. Podle průzkumu, který provedla společnost Utilita Energy je ale ke splnění plánu ještě daleko. Britové totiž nechtějí do tepelných čerpadel a dalších řešení investovat.

Energetické úspory
Energetické úspory
Foto: Etadly z Pixabay

Energetická krize a invaze na Ukrajinu, která potencionálně může ohrozit dodávky plynu do Evropské unie je pro mnoho firem i spotřebitelů důvodem hledat alternativní způsoby získávání energie. Jak ukazuje průzkum britské společnosti Utilita Energy, přechod na tepelná čerpadla, který masivně prosazuje místní vláda ale nebude tak horký.

Vláda Borise Johnsona v nedávné době oznámila, že pro ochranu klimatu ale i odklonu od ruského plynu by mělo být ve Spojeném království ročně nainstalováno asi 600 tisíc tepelných čerpadel. Ta by měla nahradit současné plynové kotle, které má velká část domácností. Jak ale ukázal průzkum, zájem domácností o investice do tepelného čerpadla je mizivý.

Velká část domácností totiž neplánuje investovat vyšší částky do energetických úspor. Ačkoliv tak 71 procent domácností ve Spojeném království hledá způsoby, kterými by mohly snížit své účty za energii, do různých opatření jsou ochotni investovat v průměru asi 148 liber (asi 4 300 korun).

Jen jedna z pěti domácností, která bydlí v domě se pak chystá na zakoupení solárních panelů, elektrického vozidla nebo tepelného čerpadla.

Průzkum tak ukazuje, že pro větší podporu tepelných čerpadel a dalších řešení, která by měla snížit ekologickou stopu domácností bude nutné přijmout další opatření. Nutná bude hlavně podpora pro domácnosti s nižšími příjmy, které může energetická krize nejvýrazněji poškodit a zároveň tyto domácnosti nemají možnost drahé technologie jako jsou tepelná čerpadla nakoupit ze svých úspor. Pomoci by také měla dotační politika programu Green Home Grants, což je obdoba tuzemské Nové zelené úsporám.




Štítky: Tepelná čerpadla Plyn Energie Velká Británie UK
Zdroj: RED