EnergoZrouti.cz

Stát pomůže zákazníkům problémových dodavatelů fotovoltaik a tepelných čerpadel

  
Nikola Stránská
10. 5. 2023 ▪ 10:33

Stát pomůže zákazníkům dodavatelů fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel, jejichž dodavatelé mají problém s dodáním v termínu. Velmi často totiž hrozí, že zákazníci přijdou o dotaci. Státní fond životního prostředí jim přitom může lhůty dokončení opatření prodloužit.

Případů, kdy dodavatel nestíhá dodání fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla v termínu přibývá
Případů, kdy dodavatel nestíhá dodání fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla v termínu přibývá
Foto: Unsplash

Problémových dodavatelů fotovoltaických elektráren, tepelných čerpadel ale i dalších energetických úprav, které si Češi v posledních letech nechávají provádět na svých domech přibývá. Mnoho domácností tak místo projektů dokončených v termínu nemá po několik měsících dodaný ani materiál. Velmi často tak může dojít k situaci, kdy tím, že firma nestihne realizaci včas dojde k porušení podmínek dotace, jež pomáhá projekt financovat. Lidem pak hrozí, že o dotaci přijdou. Státní dotační program tak nyní upozorňuje, že jsou i další možnosti.

Jen v posledních týdnech se na tuzemském trhu s tepelnými čerpadly a fotovoltaickými elektrárnami objevilo několik dalších firem, které začínají mít potíže s dodáváním zakázek v termínu a často i s komunikací se zákazníkem, který zaplatil zálohu. Asi nejvíce medializovaný případ společnosti Malina Group ukazuje na to, v jak velkých problémech se firmy začínají ocitat.

Ačkoliv obrovské problémy jaké zasáhly Malina Group jsou v současnosti zatím jen okrajovou záležitostí, dá se očekávat že jich bude přibývat. Mnoho zákazníků si tak stěžuje, že kvůli prodloužení lhůty realizace u dodavatele došlo k překročení termínu realizace i u dotačního programu Nová zelená úsporám a zákazníkům tak hrozí, že o ni přijdou. Jak fotovoltaické elektrárny, tak i tepelná čerpadla bez dotace ale v současnosti mají jen velmi dlouhou dobu návratnosti a většina zákazníků by právě bez dotace o podobných řešeních vůbec neuvažovala.

Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP ČR), který má dotace z programu Nová zelená úsporám na starosti tak všem žadatelům v první řadě radí, aby byl při výběru dodavatelů více obezřetný a hleděl na recenze firem od dalších zákazníků i na doporučení dle takzvaného Desatera.

SFŽP ČR ale zároveň upozorňuje, že problémovým dodavatelům fotovoltaik a tepelných čerpadel, kteří nestíhají stanovené termíny realizace může pomoci. V odůvodněných případech jakou může být právě zpoždění ze strany dodavatele totiž může být lhůta dokončení realizace prodloužena a domácnost tak o svou dotaci nepřijde. Podle SFŽP ČR je ale důležité, aby se v případě problémů domácnosti na fond obrátily co nejdříve.

Stát tak tímto způsobem může početnému množství domácností pomoci s dokončením úsporného opatření a získání dotace i přes to, že firma nebyla schopna jej dodat ve smluveném termínu. Jelikož je v současnosti kvůli nedostatku montážních kapacit a v některých případech i technologií tento problém stále rozsáhlý, dá se očekávat, že se na SFŽP bude obracet stále více zákazníků či přímo firem, které je zastupují se žádostí o prodloužení termínu.




Štítky: Fotovoltaika Tepelné čerpadlo Obnovitelné zdroje Dotace Nová zelená úsporám