EnergoZrouti.cz

Samsung představil baterie pro elektromobily, které lze nabít i za devět minut. Není je ale kde nabíjet

     
Martin Bárta
3. 8. 2024 ▪ 17:31

Samsung ukázal baterie pro elektromobily, které by mohlo být možné nabít pod deset minut. Přinášejí navíc i spoustu dalších výhod ohledně prodloužení dojezdu vozidel a zvýšení bezpečnosti. Mají ale problém - v současnosti není kde je nabíjet.

Do elektromobilů přicházejí baterie nové generace, není je ale kde nabíjet
Do elektromobilů přicházejí baterie nové generace, není je ale kde nabíjet

Samsung – technologický gigant, který stojí nejen za mobilními telefony a další elektronikou, ale i bateriemi, ukázal na SNE Battery Day 2024 Expo v Soulu novou technologii baterií. Takzvané baterie s pevným elektrolytem, které mnoho automobilek považuje za další impuls pro elektromobily, je možné dobít už za devět minut. Problémem ale je, že současná infrastruktura to málokde umožní.

Zprávy o tom, jak se na trh již brzy dostanou revoluční baterie, nejsou samozřejmě nic nového. Ve většině případů jde ovšem o technologie, které jsou spíše koncepty než adepty na reálné uvedení do provozu. V případě pevné baterie je to ale v případě jednoho z největších světových konglomerátů, Samsungu, o něco jiný případ.

Baterie s pevným elektrolytem jsou totiž už v současnosti reálný produkt, který je možné použít. Přinášejí přitom opravdovou revoluci do elektromobility, protože nabízí velké výhody oproti současným lithium-iontovým bateriím.

Nová generace baterií, jak by se tyto články daly označit, totiž nabídne nejen větší dojezd na jedno nabití, ale právě i výrazně rychlejší nabití. Tyto články totiž umožní nabití do plné kapacity i pod deset minut, což z nabíjení elektromobilů, které je v současnosti velkou překážkou jejich rozšíření, udělá marginální záležitost.

Mimo rychlého nabíjení ale baterie nabídnou i nižší hmotnost a výrazně větší bezpečnost díky lepšímu udržení teplotní stability. Jak se korejský Samsung pochlubil, jeho solid-state baterie má nabídnout 500 watthodin na kilogram, což je téměř dvojnásobek toho, co nabízejí baterie současných elektromobilů. Díky tomu se prodlouží dojezd nebo i sníží hmotnost elektrických vozidel.

Samsung už nyní také spolupracuje s výrobci automobilů na začlenění jeho technologie do příštích modelů elektromobilů. Prvních vozidel s novými bateriemi bychom se tak mohli dočkat už za tři roky.

Mezi prvními vozidly, která novou baterii dostanou, ale budou zřejmě na začátku vozidla vyšších cenových kategorií. Nové baterie totiž, podobně jako jiné technologie, zatím nejsou schopné aktuálně dodávaným lithium-iontovým bateriím konkurovat cenou, což by standardní elektromobily výrazně prodražilo.

Výrazně větší problém nových baterií ale bude úplně jinde, a to v rámci nabíjecí infrastruktury. Aby bylo možné baterie jako ta od Samsungu nabíjet slibovanou rychlostí a mít je tak plně nabité už pod deset minut, je nutná i velmi kvalitní dobíjecí infrastruktura s velkým výkonem.

Velké množství nabíječek, které jsou podle mapy nabíječek dostupné v České republice, nejčastěji dosahuje výkonu mezi 50 – 150 kW. Právě takový výkon je ale pro rychlé nabíjení nových baterií nedostatečný. Pro rychlé nabití jsou totiž nutné nabíjecí stanice, které jsou schopné dodávat výkon i 450 kW a více. Pro provoz takových nabíjecích stanic ale není ani v tuzemsku, ale ani v dalších zemích evropské sedmadvacítky dostatečná infrastruktura.

Dalo by se tak říci, že nové baterie sice mohou být silným impulsem pro růst elektromobility, bez dostatečné infrastruktury ale prozatím budou spíše zbytečností.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Auto Elektromobily Baterie Nabíjení Elektromobilita


Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.