EnergoZrouti.cz

Nenabíjet, vyměnit. Do Německa míří první stanice na automatickou výměnu baterií v elektromobilech

  
Nikola Stránská
18. 9. 2022 ▪ 10:20

Dlouhé čekání na nabití elektromobilů brzy skončí i v Evropě. Čínský výrobce Nio totiž posílá do Německa první stanici pro výměnu baterií v elektromobilech vyrobenou v Maďarsku.

První stanice pro výměnu baterií z EU
První stanice pro výměnu baterií z EU
Foto: Nio

Expanze stále rychle rostoucí čínské automobilky do Evropy pokračuje. Čínské Nio, které se zabývá pouze elektromobily chystá v příštích měsících umístit hned v několika evropských zemích své výměnné stanice baterií v elektromobilech Power Swap Station. První z nich, která byla vyrobena v maďarské továrně už míří do Německa.

Ještě do konce letošního roku by se přitom další výměnné stanice měly objevit v Nizozemsku, Švédsku nebo Dánsku. Několik stanic Power Swap Station ale už firma na evropském trhu umístila, a to konkrétně v Norsku. Všechny tam umístěné výměnné stanice jsou ale dodávány z Číny a nikoliv z továrny v EU.

Současná technologie stanic Power Swap Station, které umožňují za měsíční poplatek řidičům vozidel Nio místo dlouhého dobíjení pouze vyměnit baterii umožní denně uskutečnit až 312 výměn.

Vozidlo ve stanici samo zaparkuje a také provede výměnu absolutně bez zásahu lidské síly. Systém má 14 bateriových slotů a v nich 13 bateriových sad. Jeden slot totiž samozřejmě zůstává prázdný na baterii, která je z elektromobilu vyjmuta.

Jak probíhá výměna baterie v automatické stanici Nio


Baterie pak systém sám nabíjí pro využití do dalších vozidel a může tak fungovat absolutně bez obsluhy. Nio navíc plánuje, že by právě stanice Power Swap Station mohly sloužit i jako dočasné úložiště energie pro vykrývání energetických špiček v distribuční síti.

Firma plánuje do roku 2025 nainstalovat další tisíce výměnných stanic, které by měly být hlavně v Číně. Část by se ale měla objevit i na evropském trhu, což může být velkou konkurencí pro místní automobilky. Rychlá výměna baterie totiž může být velkou konkurencí pro minuty i desítky minut strávených v současnosti na dobíjecích stanicích.




Štítky: Elektromobil Elektromobilita Auto Nio Nabíjení automobilů Power Swap Station
Zdroj: RED