Ministerstvo pošle kvůli obrovskému zájmu další miliardu na fotovoltaiky

  
Markéta Bártová
23. 5. 2022 ▪ 15:28

Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje obrovský zájem o podporu instalací solárních panelů na střechy firem. K současným třem miliardám korun, které už byly téměř vyčerpány tak ministerstvo přidá další miliardu. Prodlouží se tím i doba, do kdy je možné o příspěvek požádat.

Solární panely na střeše firmy
Solární panely na střeše firmy
Foto: schropferoval z Pixabay

Ministerstvo průmyslu a obchodu přidá další miliard korun k dotační výzvě na podporu fotovoltaických systémů určených pro podnikatele a firmy. Finance mohou získat podnikatelé, kteří vlastní nemovitost nebo ji mají celou v nájmu.

Ministerstvo už dříve v programu připravilo tři miliardy korun, zájem ze strany firem je ale obrovský, a tak dojde k navýšení částky, kterou bude možné vyčerpat o další miliardu. Ministerstvo průmyslu a obchodu to obhajuje tím, že díky dalším firmám, které využijí energii z fotovoltaiky dojde k poklesu naší energetické závislosti na Rusku, ale i snížení emisí skleníkových plynů.

„Podpora obnovitelných zdrojů v čele s fotovoltaickými systémy je jedním z hlavních směrů, kterým se musíme vydat nejen v rámci snahy snižovat emise, ale také minimalizovat naši energetickou závislost na Rusku,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Proto jsem rád, že můžeme alokaci na výstavbu nových fotovoltaických zdrojů navýšit a dalším podnikatelům pomoci se snížením nákladů na energie a se zvýšením energetické soběstačnosti.“

O finance na výstavbu solárních elektráren si zatím zažádalo 1 760 malých, středních ale i velkých firem. Celková částka tak už přesáhla 2,9 miliardy a výzva se blížila k vyčerpání. Spolu s navýšením částky se nyní prodlužuje i termín, do kdy je možné podávat žádosti. Podnikatelé a firmy tak mají možnost si o podporu požádat až do 31. srpna 2022.




Štítky: Fotovoltaika Energie Solární energie Solární panely Elektřina
Zdroj: RED