EnergoZrouti.cz

Kanadský Edmonton převzal nové autobusy na elektrický pohon

  
Martin Bárta
29. 7. 2020 ▪ 15:43

Provozovatel hromadné dopravy v kanadském Edmontonu převzal první dvě desítky nových autobusů na elektrický pohon včetně automatických dobíjecích stanic.

Elektrické autobusy v Edmontonu
Elektrické autobusy v Edmontonu
Foto: ProTerra

Společnost Edmonton Transit Service (ETS) tedy obdoba provozovatelů našich MHD převzal od americké společnosti ProTerra 21 nových autobusů na bateriový pohon. Celkem by těchto autobusů mělo být ve vozovém parku ETS zařazeno až 40. Nové autobusy by měli v běžném provozu začít jezdit od srpna.

Obyvatelé a cestující v kanadském Edmontonu tak získají způsob přepravy, který je bez lokálních emisí a navíc díky pohonu na elektřinu opravdu tichý.

Nové autobusy Proterra Catalyst E2 max mají něco málo přes dvanáct metrů a v jejich bateriích se uloží až 660 kWh elektrické energie, která by měla zajistit dojezd přibližně 350 kilometrů což bývá pro provoz v sítích hromadné dopravy dostatečné.

Mimo standardních výhod elektrických vozidel hromadné dopravy oproti těm s dieselovým pohonem nabídnou autobusy Proterra 510 koňských sil což je až dvojnásobek běžných autobusů na naftu nebo i zrychlení z 0 na 20 mil (32 km/h) za šest vteřin.

Výsledkem spolupráce jsou i nové nabíječky

Nové edmondské autobusy mají i speciální technologii nabíjení, řidič tak nemusí k autobusu připojovat žádné další kabely ale pouze zastaví na určeném místě k nabíjení a otočí spínačem. Autobusy totiž používají střešní nabíjení, které se k autobusu připojí samo a začne jej nabíjet.


Software nabíječky navíc umí inteligentně rozhodnout zda začít nabíjet autobus ihned nebo později. Tyto informace vyhodnocuje podle vytížení autobusu či aktuální ceně elektrické energie a vytížení ostatních přípojek.




Zdroj: ProTerra