EnergoZrouti.cz

Fotovoltaických firem v insolvenci je v Česku dvojnásobek. Větší krachy už se ale nečekají

  
Tomáš Jelínek
20. 4. 2024 ▪ 14:25

Konec fotovoltaického boomu přinesl nejen do Česka krach fotovoltaických společností. Mnoho hráčů, kteří hledali rychlý zisk pak z oboru po konci boomu rychle odešlo. Přestože je tak nyní oproti loňsku počet insolventních firem dvojnásobný, jde stále jen o „zanedbatelná“ čísla.

Krachů fotovoltaických firem přibylo, nejde ale o nijak závažná čísla
Krachů fotovoltaických firem přibylo, nejde ale o nijak závažná čísla
Foto: Unsplash

Po solárním boomu, který nejen v tuzemsku odstartovala v roce 2022 energetická krize, přišlo v posledních měsících rychlé vystřízlivění. Mnoho nově vzniklých firem, ale i těch fungujících, které se do fotovoltaiky pustily, ji už také opustilo. V některých případech ovšem došlo i ke krachům a insolvencím. Firem v insolvenci podle srovnávače dodavatelů Voltaico.cz rychle přibylo, stále jde ale jen o minimální počty.

„Zatímco v minulém roce, kdy jsme začali monitorovat počty u nás registrovaných dodavatelů fotovoltaiky, kteří jsou v insolvenci, bylo takových subjektů jen kolem osmi, nyní je jejich počet dvojnásobný. Přestože některé firmy přecenily své síly a dostaly se tak do insolvence, je jinak trh vcelku zdravý,“ říká Michal Štrympl z Voltaico.cz.

Asi nejznámějším případem insolventní firmy v oboru fotovoltaiky byl Energetický Holding Malina a.s.. Ten se do mnoha médií dostal v souvislosti s nedokončenými zakázkami a informacemi o pochybných transakcích uvnitř firmy. Po Malině se pak v insolvenci objevovala další, ale převážně již méně známá jména.

„Přestože k problémům některých firem stále dochází a podle recenzí zákazníků lze i odhadnout, které firmy možná do budoucna také potkají problémy, nemyslíme si, že by šlo o tak velký problém, jaký nastal v případe holdingu Malina,“ říká Štrympl.

Srovnávač Voltaico podle statistiky nyní porovnává 958 firem. Jen 14 z nich (k datu vydání článku) je ale vedených v insolvenci. Problémy se tak týkají méně než 2 % fotovoltaických firem.

Nespolehlivým firmám se ale právě díky srovnávačům i kampaním ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu nebo asociací, které fotovoltaické firmy sdružují, ale už v současnosti příliš nepřibývají zákazníci. Lidé totiž oproti tomu, kdy začal solární boom výrazně důkladněji zkoumají nabídky a smlouvy s firmami před tím, než je podepíší.




Štítky: Fotovoltaika Solární panely Obnovitelné zdroje Fotovoltaické panely Malina Group Insolvence Elektrárny Elektřina Energetika
Zdroj: Voltaico, RED