EnergoZrouti.cz

Evropský plán RePowerEU míří správně, účinky ale budou minimální

  
Lenka Nováková
19. 5. 2022 ▪ 16:00

Evropský plán RePowerEU, který má snížit závislost na ruských fosilních palivech má podle ekologických organizací trhliny. Místo výstavby nové fosilní infrastruktury by podle organizace Greenpeace mělo docházet k rychlejší výstavbě obnovitelných zdrojů.

EU
EU
Foto: Markus Spiske on Unsplash

Strategie RePowerEU, která nastavuje plán odchodu zemí EU od ruských fosilních paliv do roku 2027 má podle ekologických organizací ambice podporovat obnovitelné zdroje energií a zvyšovat energetickou účinnost i energetické úspory. Problémem ale podle zástupců organizace Greenpeace je to, že nezajistí nezávislost na režimech jako je ten ruský ani nezlepší energetickou politiku v souladu s cílem stanoveným Pařížskou klimatickou dohodou.

Nový balíček RePowerEU, který EU představila obsahuje aktualizaci legislativy Fit for 55. Evropská komise změnou plánuje navýšit kapacitu výroby solární a větrné energie i větší využití tepelných čerpadel. Aby k tomu mohlo dojít, chce komise zmírnit administrativní bariéry, které výstavbě obnovitelných zdrojů energie brání a zpomalují tak jejich rozšiřování. V mnohem větší míře nyní EU počítá i s využitím zeleného vodíku, který by měl být využíván hlavně jako náhrada pro sektory v nichž není možné využívat jiné zdroje, typicky tedy v průmyslu.

Snížení závislosti na plynu z Ruska by měl podpořit i plán na diverzifikace portfolia zemního plynu. Větší roli by tak měl získat i zkapalněný zemní plyn (LNG), pro který chce EU rychleji vystavět novou infrastrukturu.

Podle ekologů má ale plán velké trhliny. Hledání nových alternativních dodavatelů paliv z Izraele nebo USA totiž není cesta k nahrazení nestabilních dodávek fosilních paliv z Ruska. Hlavním řešením by tak měl být hlavně odklon od těchto paliv. Ten je přitom už podle dřívější studie společností Ember, E3G, RAP a Bellona v případě ruského plynu možný už do 3 let, a to i bez budování dodatečné fosilní infrastruktury. Mimo odklonu od fosilních paliv ale bude nutné i snižování spotřeby energií a spolupráci v rámci energetické politiky na úrovni celé EU.

„Zjednodušení a zrychlení povolování výstavby a připojování obnovitelných zdrojů je správný krok. Tváří tvář brutální ruské invazi na Ukrajině nesmíme ztrácet čas dohadováním, musíme stavět a instalovat. Malé zdroje není nutné zatěžovat povolováním. U větších je potřeba dbát na zájmy ochrany přírody a biodiverzity. Pro větrné a velké pozemní fotovoltaické elektrárny je nutné vyčlenit dostatečné území pro výstavbu (kde bude povolování výrazně zjednodušené). Pro efektivní využití biomasy musí být stanoveny jasné limity s ohledem na ochranu lesů, půdy i potřebnou produkci potravin a materiálů,“ uvádí Jiří Koželouh z Hnutí DUHA.




Štítky: Energetika Elektřina Plyn Zemní plyn Rusko Evropská unie Fosilní paliva RePowerEU
Zdroj: RED