EnergoZrouti.cz

Evropské firmy nezvládají konkurovat čínské výrobě baterií, Unie tak do nich „naleje“ miliardy

  
Nikola Stránská
13. 12. 2023 ▪ 13:37

Evropská komise se chystá poskytnout tři miliardy eur na celý segment výroby baterií pro elektromobily v EU. To by mělo zajistit konkurenci čínským firmám, které dnes tento trh celosvětově ovládají.

Pomohou miliardy eur podpořit evropský bateriový průmysl?
Pomohou miliardy eur podpořit evropský bateriový průmysl?
Foto: Unsplash

Tři miliardy eur plánuje podle portálu Electrive poskytnout Evropská komise na rozvoj evropského bateriového průmyslu. Prostředky by během tří let mohly využít nejvíce udržitelní výrobci. Evropská unie chce dalšími dotačními programy podpořit rozvoj bateriového průmyslu, ve kterém v současnosti drží prvenství Čína.

„Díky dotacím lze očekávat významné dopady na celý evropský řetězec výroby baterií a podporu montáže elektromobilů v Evropě,“ uvedla komise ve svém prohlášení.

Finanční podpora by podle komise měla poskytnout stimuly pro podporu bateriového průmyslu v EU. Evropský automobilový průmysl je totiž v současnosti silně závislý na dodávkách surovin i samotných baterií pro elektromobily z čínských firem. Silná pozice Číny v segmentu bateriových článků pro elektromobily by se tak mohla stát významnou „zbraní“ v rukách komunistického režimu v zemi v případě obchodní války s EU.

Návrh Evropské komise by nyní měl projít i Radou EU, která by s ním ale podle zpráv měla souhlasit. Někteří odborníci ovšem pochybují, že by jen další dotace poskytnuté ze strany Evropské unie mohly konkurovat čínským firmám, které jsou silně podporovány státem a mají před výrobou baterií v zemích sedmadvacítky jasný náskok. Až čas tak tedy ukáže, zda jsou evropské firmy schopné východní konkurenci čelit jen díky větší finanční podpoře.




Štítky: Elektromobilita Baterie EU Evropská unie