EnergoZrouti.cz

Česko letos „zasypou“ nové solární elektrárny na střechách, podpoří je i nová legislativa

  
Martin Bárta
3. 1. 2023 ▪ 09:33

Česko v letošním roce zasypou solární panely na střechách domů a firem. Pomůže tomu nová legislativa, ale i snaha domácností a firem o větší energetickou soběstačnost.

Montáž fotovoltaických panelů
Montáž fotovoltaických panelů
Foto: Como una Reina / Pixabay

Rekordní zájem o instalaci fotovoltaických elektráren spolu s příchodem energetické krize v loňském roce hlásila většina tuzemských dodavatelů solárních řešení. Rok 2023 by přitom díky nové legislativě ale stále zvýšenému zájmu Čechů o obnovitelné zdroje měl přinést další rekordy v počtu nových instalací.

Firmy, které se instalací solárních elektráren zabývají už v minulém roce hlásily nárůsty zájmu o fotovoltaiku ve stovkách procent. Rekordní rok tak zaznamenal i jeden z největších dodavatelů fotovoltaických řešení – společnost Woltair. Ten podle svého ředitele Jana Hanuše už v první polovině minulého roku zaznamenal zvýšení zájmu o své služby o téměř 400 %. Firma navíc očekává, že zájem rychle poroste hlavně v letošním roce.

Ačkoliv poptávku nejen po fotovoltaice by mohla částečně snížit ekonomy očekávaná recese, na kterou ostatně upozornila i šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová, firmy, které se instalací solárních elektráren na střechy rodinných domů i firem jsou spíše optimistické.

Podporu pro fotovoltaiku totiž můžeme v současnosti vidět jak u domácností a firem, které v ní vidí jeden ze způsobů jak se stát více energeticky soběstačnými, tak i u politické reprezentace. Rychlejšímu rozvoji totiž pomáhají dotační programy jako je Nová zelená úsporám, které umožňují snadné získání dotace na nové obnovitelné zdroje, které většinou v případě domácností vyřídí i dodavatel.

Dalším impulzem pro rychlejší rozvoj fotovoltaiky pak může být nová legislativa, která umožní instalaci solárních elektráren do 50 kWp výkonu i bez licence od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Doposud přitom bylo možné bez licence instalovat fotovoltaiky pouze do 10 kWp. Tato změna ale spíše než domácnostem pomůže menším podnikatelům. V některých případech ale díky ní mohou více solárních panelů na své střechy přidat i domácnosti a tak zvýšit návratnost své investice.




Štítky: Obnovitelné zdroje Fotovoltaika Solární elektrárny Solární panely Fotovoltaické elektrárny