EnergoZrouti.cz

Čeká nás výrazné zdražení plynu, pohonných hmot i uhlí, možná jen kvůli prokrastinaci vlády

     
Martin Bárta
23. 7. 2024 ▪ 09:37

Výrazné zdražení benzinu, nafty, ale i plynu nebo uhlí nás může podle odborníků čekat v příštích letech v případě, že vláda nebude nadále schopna uvést v platnost několik strategických změn. Některé z nich přitom Česko mělo odevzdat v EU už dávno.

Budou si domácnosti muset sáhnout hlouběji do kapsy? Jedině pokud bude pokračovat odkládání důležitých zákonů
Budou si domácnosti muset sáhnout hlouběji do kapsy? Jedině pokud bude pokračovat odkládání důležitých zákonů
Foto: Unsplash

Vláda podle společné zprávy ekologických organizací Hnutí DUHA, Greenpeace ale i organizace Calla a Centra pro dopravu a energetiku vyhýbá schválení strategických dokumentů, které řeší klimatickou a energetickou politiku Česka v příštích 25 letech.

Podle organizací se Vláda odložila Státní energetickou koncepci, Politiku ochrany klimatu a Národní klimaticko-energetický plán i kvůli tomu, že se obává spojování těchto dokumentů se zdražováním. Organizace, mají k obsahům vážné výhrady a vyzývají vládu k přijetí takových ambiciózních energetických a klimatických strategií, které povedou k co nejvyšší energetické soběstačnosti domácností, zajistí co nejvíce levné a čisté elektřiny a rozsáhlé úspory tepla. Jasný plán do budoucna potřebuje také český průmysl.

Premiér Petr Fiala minulý týden po jednání vlády ohledně trojice strategických dokumentů uvedl, že nepřipustí žádné zbytečné zdražování a nepřijme žádné závazky nad rámec toho, co už odsouhlasila Babišova vláda. Naopak je zmírní všude, kde to ještě půjde. Fiala tak reagoval na některé články v médiích, jejichž titulky naznačovaly, že schválení zmíněných dokumentů povede k výraznému zdražení uhlí a benzinu.

Vláda by neměla schválení odkládat, říkají odborníci

Jaroslav Bican, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, uvedl, že strategické dokumenty samy o sobě žádné zdražování nepřinášejí, protože jsou to pouze koncepce a vize založené na odborných modelováních možností Česka pro dekarbonizaci. Podle něj by vláda neměla odkládat schválení těchto dokumentů, na kterých se pracovalo rok a půl. Naopak by měla navýšit cíl pro obnovitelné zdroje do roku 2030, jak doporučila Evropská komise a jak se shodla i veřejnost ve veřejné konzultaci Ministerstva průmyslu a obchodu.

Edvard Sequens, energetický konzultant v Calla – Sdružení pro záchranu prostředí, upozornil na to, že bez jasných opatření na straně energetické efektivity, urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů, akumulace či chytrého řízení sítí hrozí, že česká ekonomika bude zaostávat a občanům i průmyslu se zvýší účty za energie.

Reforma trhu s emisními povolenkami

Nejvíce obav i mezi veřejností vzbuzuje reforma trhu s emisními povolenkami, která přinese zdražení vytápění uhlím a zemním plynem v lokálních topeništích a může zvýšit cenu litru pohonných hmot. V současnosti se emisní povolenky dotýkají pouze domácností, které odebírají teplo z tepláren nebo topí elektřinou. Domácnosti, které topí uhlím a plynem napřímo, mají oproti nim výhodu. Tento stav by se měl nyní částečně narovnat a u vytápění by se emisní povolenky měly nově promítnout do ceny všech spotřebitelů.

Ekologické organizace připomínají, že cílem zavedení a rozšiřování systému emisních povolenek je snižování emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu a přinášejí daleko větší zdravotní, humanitární i ekonomická rizika s násobně vyššími náklady pro domácnosti i celou společnost.

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, zdůraznil, že předkládané strategie s rozšířením emisních povolenek počítají, ale jejich neschválení by toto rozšíření nezrušilo ani neodložilo, protože je dáno evropskou legislativou. Cílem emisních povolenek je zahrnout škody způsobené spalováním fosilních paliv do jejich ceny a narovnat trh. Výnosy z prodeje povolenek jsou navíc nepostradatelným zdrojem pro pomoc domácnostem, obcím i firmám s přechodem na čisté zdroje.

Domácnosti by mohl podpořit Sociálně klimatický fond

Reforma trhu s emisními povolenkami zahrnuje také využití výnosů z emisních povolenek na zateplování, renovace budov, změnu vytápění či přímou finanční podporu zasaženým domácnostem prostřednictvím nově zřízeného Sociálně klimatického fondu. Peníze z povolenek by tak měly jít domácnostem, které dosud topily uhlím nebo plynem či žily v nezateplených domech a neměly dostatečné prostředky to změnit.

Štěpán Vizi, expert na klimatickou politiku Centra pro dopravu a energetiku, dodává, že Česko nutně potřebuje jasnou strategii pro přechod k čisté energetice a ekonomice. Investice do úspor energií a obnovitelných zdrojů se Česku ekonomicky vyplatí a pomohou snížit závislost na dovozu fosilních paliv a řešit energetickou chudobu. Zelená transformace by mohla české ekonomice do roku 2030 přinést více než 440 miliard korun.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Nafta Benzín Plyn Uhlí Zemní plyn Zdražování Vláda ČR Ekonomika Ekologické organizace Greenpeace
Zdroj: Společná TZ - Greenpeace, Hnutí DUHA, Calla, Centrum pro dopravu a energetiku



Pondělník.

Přehled aktuálního dění každé pondělní ráno ve vaší schránce.