EnergoZrouti.cz

Americká firma začne prodávat „powerbanku“, která dodá elektromobilům dojezd přes 40 kilometrů jen ze slunce

  
Tomáš Jelínek
4. 7. 2024 ▪ 17:42

Jezdíte málo? Pak byste možná nemuseli svůj elektromobil vůbec nabíjet ze sítě a cestování byste tak měli téměř zdarma. Ukazuje to nová fotovoltaická nabíječka pro elektromobily, kterou chce už příští rok začít prodávat firma v USA. Už nyní má stovky předobjednávek.

Firma chce nabízet speciální fotovoltaiku pro auto. To by už nemuselo nabíjet
Firma chce nabízet speciální fotovoltaiku pro auto. To by už nemuselo nabíjet
Foto: GoSun.co

Ačkoliv se elektromobil, který se vůbec nemusí nabíjet, může na první pohled zdát jako opravdová utopie, výrobek, který se chystá americká firma GoSun začít prodávat, by tento pohled mohl změnit. Její solární nabíječka by totiž měla pomoci autu zajistit i desítky kilometrů dojezdu bez připojení ke standardní nabíječce.

Firma nyní na novou solární nabíječku, která se snadno přimontuje na střešní nosič, začala přijímat objednávky a do prodeje by se tak mohla dostat velmi brzy. Sama GoSun odhaduje, že by to mělo být zhruba na začátku příštího roku.

Nabíječka, která se nijak příliš neliší od malých fotovoltaických nabíječek, které dnes využívá mnoho milovníků kempování nebo turistiky, by přitom měla vyjít asi na 3000 dolarů, tedy necelých 70 tisíc korun. Podle firmy je o ni ale už nyní velký zájem, jelikož firma v předprodejích podle serveru CNET, který informaci získal, prodala nabíječky za 1,8 milionu dolarů. To by při očekávané ceně mělo být asi 600 nabíječek.

Samotné fotovoltaické panely, které podle videa, jež firma zveřejnila, by měly v ideálních podmínkách dodávat 1200 wattů. Takových hodnot ale nabíječka rozhodně dosáhne v podmínkách, jaké jsou například v Kalifornii či na Floridě v USA. V rámci Evropy by se pak (pokud by se zde dostala do prodeje) mohl výrobek ujmout spíše v jižních státech s větším množstvím slunečního svitu.

Samotná nabíječka je také velmi snadná na zapojení. Řidič pouze jednoduše rozloží panely po autě a zapojí kabel do nabíjecího portu auta. Kabel je pak samozřejmě dodáván i se zámkem, který zabrání krádeži.

Sama firma uvádí, že nabitá kapacita akumulátoru by mohla pomoci zajistit i 48 kilometrů dalšího dojezdu. Průměrně by ale mělo jít spíše o 15–30 kilometrů. Vše je ale závislé nejen na slunečních podmínkách, ale i na samotném vozidle.




Štítky: Auto Elektromobil Elektromobilita Automobily Nabíjení Nabíječky Fotovoltaika Solární panely
Zdroj: GoSun, CNET