17 nových větrných elektráren ve Skotsku může vyrobit stejně elektřiny jako dvanáct Temelínů

  
Nikola Stránská
17. 1. 2022 ▪ 16:13

Rychlé rozšiřování obnovitelné energie z větru čeká v následujících letech Skotsko. Právě tam totiž skončila aukce na pozemky pro výstavbu větrných parků. Vynesla přes dvě miliardy a přinese sedmnáct nových větrných elektráren.

Větrné turbíny na moři
Větrné turbíny na moři
Foto: insung yoon on Unsplash

Aukce pozemků, která ve Skotsku probíhala pod značkou ScotWind přinesla zemi 700 milionů liber (přes 2 miliardy korun). Ve skotských vodách by tak mělo postupně vzniknout sedmnáct nových větrných elektráren, které budou mít celkovou kapacitu až 25 GW.

Velká výhra pro energetiku, ekologii i ekonomiku

Sedmnáct projektů, které se dostaly do finálového výběru bude instalováno na celkové ploše 7 000 km2. Společně by měly zemi přinést novou kapacitu obnovitelné energie z větru. V současnosti má Skotsko zhruba 1,9 GW energie z větrných elektráren a také několik projektů v návrhu či výstavbě. Ty by měly dohromady dodat kapacitu zhruba kolem 9 GW.

Nové projekty z dokončené aukce ale přinesou mnohem více instalované kapacity. Potencionálně by tak měla být instalovaná kapacita nových elektráren 25 GW, což je výrazně více oproti očekávaným 10 GW, se kterými Skotsko při zahajování aukce počítalo.

Kapacita 25 GW by se tak svou velikostí mohla srovnat s téměř dvanácti temelínskými jadernými elektrárnami. To ale samozřejmě pouze v optimálních povětrnostních podmínkách, které nejsou vždy. Po dokončení výstavby těchto zdrojů, za nimiž stojí i mnohé známé značky jako BP, Shell, Vattenfall a další, se tak větrná energie stane jedním z hlavních zdrojů energie v zemi.

Výstavba nových větrných parků ale bude mít pro ostrovní stát i další přínosy. Projektové, stavební a další práce totiž zaměstnají velké množství lidí a zároveň přilákají další investice. Finance získané z aukce navíc může Skotsko využít přímo ve státním rozpočtu na další projekty.




Štítky: Energie Elektřina Větrné elektrárny Skotsko Velká Británie
Zdroj: RED