Pečení


Dáte letos přednost pečenému, nebo nepečenému cukroví?

Češi už nepečou desítky druhů cukroví. Letos letí jednoduchý hit, který chutná líp než linecké

3. 12. 2025 • Anna Adlerová

Přípravy na Vánoce začínají být v plném proudu a včasné pečení cukroví k nim neodmyslitelně patří. Vyzkoušíte letos něco extra?...


Předvánoční nákup se letos prodraží

Tohle letos nejvíc zamává českými Vánocemi. Ceny tří surovin půjdou dramaticky nahoru

29. 11. 2025 • Petra Černá

Vánoce kromě klidu a rodinné pohody většinou znamenají i větší nákupy, dražší účty za jídlo a celkově velké výdaje, aby vše klaplo...


Až ve 45 letech jsem zjistila, k čemu je na troubě tento program

Až ve 45 letech jsem zjistila, k čemu je na troubě tento program. Celou dobu jsem maso zbytečně vysušovala

28. 11. 2025 • Adriana Singerová

Peču už řadu let a doteď jsem měla za to, že ovládání trouby není žádná věda. Horní a dolní pečení, maximálně jsem občas...


Tato vánoční dobrota je fenomén

Tahle česká vánoční dobrota je světový fenomén. Turisté ji vykupují, Češi recepturu střeží jako poklad

25. 11. 2025 • Hana Smětáková

Blížící se vánoční svátky znamenají v mnoha rodinách čas na každoroční pečení cukroví. Existuje přitom jeden druh, který je u...


Billa má tento týden máslo za skvělou cenu

Billa má právě teď v nabídce máslo za skvělou cenu. Je poctivé a lidé ho berou po desítkách

23. 11. 2025 • Adriana Singerová

Letákové akce v Bille tentokrát doslova zamíchaly kartami v českých domácnostech. Řetězec Billa přišel s lákavou nabídkou a jeho...


Správné uskladnění je pro chuť vánočního cukroví klíčové.

Při jaké teplotě skladovat cukroví, aby nezvlhlo ani neztvrdlo? Cukrářky mají jasno

21. 11. 2025 • Jindřiška Janoušková

Koncem listopadu už v některých domácnostech začínají vonět perníčky. Někdo začíná péct s předstihem, aby všechno stihl, jiný se...


Klasické pečicí papíry jsou na ústupu.

Geniální trik do trouby i grilu za pár korun. Zabrání připalování a plechy zůstanou jako nové

18. 11. 2025 • Martina Minaříková

Pokud často pečete nebo grilujete, bude se vám tato pomůcka více než hodit. Díky ní jídlo připravíte snáze, a ještě ochráníte povrch...


Horkovzdušné fritézy nahrazuje jiný spotřebič.

Fritéza sesazena z trůnu. Tohle malé zařízení udělá jídlo křupavé bez kapky oleje a vejde se i do malé kuchyně

15. 11. 2025 • Martina Minaříková

Horkovzdušné fritézy jsou rok od roku nejen v českých kuchyních populárnější. Internetový prostor doslova zavalily různé recepty, které...


Naučte se troubu používat správně.

Předehřívání trouby je často úplně zbytečné. Tohle dělají místo toho šéfkuchaři

14. 11. 2025 • Martina Minaříková

Předehřívání trouby patří v mnoha domácnostech ke kuchařským standardům. Lidé jsou zvyklí si v mezičase připravit jednotlivé...


Ne každé sklo patří do trouby

Tento materiál do trouby nikdy nedávejte. Většina Čechů to dělá a riskuje tím zdravotní problémy

12. 11. 2025 • Misha Chen

Trouba bývá královnou kuchyně. Peče, zapéká, hřeje – dokud jí do cesty nepřijde něco, co tam vůbec nepatří. Většina lidí se přitom...


Volba správné trouby ovlivňuje chuť, spotřebu i komfort při vaření.

Parní, nebo horkovzdušná trouba? Odborníci porovnali spotřebu, chuť i cenu. Výsledek překvapil

7. 11. 2025 • Aneta Kaplanová

Výběr vestavné trouby může výrazně ovlivnit nejen chuť pokrmů, ale také spotřebu energie a komfort v kuchyni. Zatímco klasické...


Klasický pečicí papír začíná ustupovat do pozadí.

Češi přestávají kupovat pečicí papír. Nahrazují jej praktičtějším řešením, které vydrží roky a funguje mnohem líp

30. 10. 2025 • Martina Minaříková

V českých kuchyních se pomalu, ale jistě začínají objevovat nové zvyklosti. Jednorázový pečicí papír ustupuje do pozadí a místo něho...


Zbytky mastnoty v troubě mohou snižovat účinnost topných těles i bez viditelného nánosu nečistot.

Trouba bude péct rovnoměrně a rychleji. Většina lidí ale nikdy nečistí tento klíčový díl

16. 10. 2025 • Dan Bright

Horkovzdušné trouby jsou součástí většiny domácností. Díky rovnoměrnému rozvodu tepla zajišťují kvalitní pečení, kratší dobu...


Díky soli zbavíte troubu nečistot

Obyčejná sůl dokáže vyčistit troubu během pěti minut. Stačí ji správně použít

25. 9. 2025 • Hana Smětáková

Při úklidu domácnosti máme dvě možnosti. Buď sáhneme po chemických přípravcích, nebo si zkusíme pomoci běžně dostupnými...


Jak zajistit, aby chléb vydržel dlouho čerstvý?

Jediná ingredience do chleba zajistí, že vydrží čerstvý týden bez plísně

24. 9. 2025 • Petr Eybl

Chléb se řadí mezi nejzákladnější potraviny. Není tajemstvím, že jej lidé konzumují již po dlouhá staletí.


Čisté sklo v troubě bez drhnutí zajistí speciální programy i babské rady

Čisté sklo v troubě bez drhnutí. Stačí zapnout zapomenutou funkci z návodu a připáleniny zmizí dřív, než stihnete uvařit kafe

19. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Připálené sklo v troubě trápí čas od času snad každého kuchaře. Stačí jednou odklopit víko zapékací mísy kvůli vypečení...


Tuto potravinu si Češi nechávají posílat i do zahraničí.

Chuť, která je pro Čechy nenahraditelná. Tuto potravinu za 15 korun si Češi v zahraničí nechávají posílat po balících

14. 9. 2025 • Petr Eybl

Národní kuchyně představují mnohem více než jen soubor tradičních receptur. Jsou živou kronikou, která prozrazuje historii a kulturu....


Moderní spotřebiče jsou součástí našich životů, některé funkce ale stále překvapují.

Víte, k čemu je malá škvíra pod troubou? Většina lidí tam skladuje plechy, ale pletou se

13. 9. 2025 • Marek Morafcsik

Malý výsuvný prostor pod troubou bývá většinou přehlížen. Lidé ho běžně využívají jen jako odkládací místo pro plechy a...


Jak ohřát včerejší pečivo, aby bylo křupavé jako čerstvé?

Jak ohřát včerejší pečivo, aby bylo křupavé jako čerstvé. Stačí před vložením do trouby udělat jednu věc

11. 9. 2025 • Monika Brešťanská

Pečivo je pro mnoho lidí neoddělitelnou součástí každodenního jídelníčku. Čerstvě upečený chléb nebo houska mají nezaměnitelnou...


Jak dobře jste na tom se znalostmi staročeské kuchyně?

Kvíz: Víte, k čemu sloužil škopek, hmoždíř nebo máselnice? Otestujte své znalosti ze staročeské vesnické kuchyně

6. 9. 2025 • Petr Eybl

Dnešním českým kuchyním dominují rozličné druhy nádobí a moderní spotřebiče. Každý z nich má svůj specifický účel a lze jej...


Některá méně známá sladidla dnes zvládnou nahradit cukr s výrazně menší zdravotní zátěží.

Vědci řekli, které sladidlo je nejzdravější. Používá ho málokdo, přitom se hodí do kávy i na pečení

27. 8. 2025 • Dan Bright

Spotřeba cukru patří dlouhodobě k největším zdravotním problémům moderní společnosti. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je...


S tímto pomocníkem je pečení rychlejší

Zapomeňte na troubu: Tento přístroj upeče koláč do 10 minut a spotřebuje třetinu energie

22. 8. 2025 • Hana Smětáková

Představte si, že byste mohli koláč upéct v rekordním čase a zároveň spotřebovat méně elektrické energie než v klasické pečicí...


I z jedné ingredience lze připravit velmi chutný pokrm.

Tvrdil, že umí vařit jen s jednou ingrediencí. Výsledek všechny překvapil a restaurace ho teď žádají o recept

19. 8. 2025 • Petr Eybl

Naučit se připravovat některé chody nemusí být vůbec složité. Víceméně každý zvládne uvařit, upéct, usmažit nebo ugrilovat nějaké...


Máslo a margarín se zásadně liší ve složení i vlivu na zdraví.

Máslo nebo margarín: Vědci konečne řekli pravdu o jejich vlivu na zdraví. Je to jinak, než jste si dosud mysleli

18. 8. 2025 • Monika Brešťanská

Máslo je jednou ze základních surovin české kuchyně. Patří do pečení, omáček, krémových polévek, pod kuře, nebo jen tak na čerstvý...


Domácí pekárny již nejsou tolik v kurzu

Lidé vyhazují domácí pekárny. Tento trik z trouby upeče chleba lépe a levněji

12. 8. 2025 • Hana Smětáková

Mnoho lidí se domnívá, že k upečení dokonalého křupavého chleba potřebují nejprve investovat do kvalitní domácí pekárny. Pravdou ale...


V českých kuchyních se začal objevovat nový spotřebič.

Češi se začínají vyhýbat mikrovlnkám obloukem. Nový přístroj vaří zdravěji, rychleji a spotřebuje méně energie

10. 8. 2025 • Petr Eybl

Technologie se neustále posouvají závratným tempem dopředu. To má vliv na celou řadu rozličných oblastí lidského života.


Tento dezert bez cukru a mouky si oblíbili lidé po celém světě.

Tento recept si oblíbil celý svět: Vynikající dezert bez cukru a mouky. Potřebujete jen jablka a skořici

22. 7. 2025 • Petr Eybl

Značná část dezertů je charakteristická vysokým obsahem pšeničné mouky, cukru nebo obou těchto ingrediencí zároveň. To mnohým lidem...


Na provozu trouby můžete zásadně ušetřit

Zapněte tuhle nenápadnou funkci na troubě a účty za elektřinu okamžitě klesnou

12. 6. 2025 • Lucie Hospodářová

Trouby jsou neodmyslitelnou součástí dnešních domácností. Na trhu je nespočet modelů s desítkami různých funkcí, ale i přesto většina...


Olej

Kontejnery na sběr jedlých olejů a tuků už jsou v celé Ostravě

10. 12. 2020 • Nikola Stránská

V Ostravě se po úspěšném pilotním provozu rozšiřují kontejnery na sběr jedlých olejů a tuků z domácností. Provoz tohoto systému navíc...


Fritovací olej

Ostrava zkouší sběr jedlých olejů a tuků, zatím pouze v Porubě a Třebovicích

8. 8. 2020 • Martin Bárta

Ostrava spustila společně s firmou Trafin Oil pilotní projekt sběru jedlých tuků a olejů. Prozatím ve dvou městských částech tak...