Češi už nepečou složité cukroví. Letos letí ultra rychlý hit, který máte hotový za 10 minut

     
Petr Eybl
10. 12. 2025 ▪ 22:24

Předvánoční přípravy již v některých rodinách běží na plný proud. Zdaleka ne každý má však možnost připravit se na Vánoce s dostatečným předstihem. To platí mimo jiné i o pečení cukroví.

Pečení cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří.
Pečení cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří.
Foto: Shutterstock

Zatímco někteří lidé mají na pečení vánočního cukroví spoustu volného času, jiní bohužel dostatečné množství této drahocenné fyzikální veličiny k dispozici nemají. V takových případech představuje nejjednodušší řešení koupě různých balíčků v cukrárně či běžném obchodě, která však může pro změnu vyjít zbytečně draho a mnohdy navíc nepřináší to samé potěšení. Naštěstí existuje ještě další možnost, která se nyní dostala „do módy“ (nejen) v českých domácnostech. Jedná se o pečení takových druhů cukroví, které lze připravit za velmi krátkou dobu. Pokud neznáte recepty na žádné cukroví, které by bylo možné připravit rychle, určitě vyzkoušejte následující recepty. V některých případech stačí přípravě věnovat pouhých deset minut.

Nepečené tatrankové vánoční kuličky

Na různých internetových stránkách, které se věnují jídlu, můžete narazit na takřka nepřeberné množství receptů na rozličné sladké i slané kuličky. Jejich příprava však v mnohých případech zabere mnoho času. 

To není případ nepečených tatrankových vánočních kuliček, které byste měli zvládnout připravit za přibližně 10 až 20 minut

Co budete potřebovat?

Abyste mohli tyto tatrankové vánoční kuličky připravit, budete potřebovat následující ingredience:

  • Máslo: 250 g
  • Kakao: 3 lžíce
  • Moučkový cukr: 125 g 
  • Horalky: 8 kusů 
  • Mleté lískové oříšky: 100 gramů 
  • Rumová esence či libovolné aroma (volitelné): několik kapek 
  • Mléko nebo voda: 2 až 4 lžíce
  • Mleté ořechy (můžete použít zbytek mletých lískových ořechů, ale i jakýkoliv jiný druh podle chuti): na obalení 

Připravte si mleté lískové oříšky. , ...

Jaký je výrobní postup?

  1. Vyndejte máslo z lednice a vyčkejte, dokud nebude mít zhruba pokojovou teplotu. 
  2. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem vymíchejte mixérem tak, aby z těchto dvou ingrediencí vznikla pěna. 
  3. Do směsi přidejte přibližně 2 až 4 lžíce mléka nebo vody. Tekutina by měla plnit spojovací účel. 
  4. Rozdrťte horalky a přidejte je do směsi společně s mletými lískovými ořechy a kakaem. 
  5. Pokud chcete, do směsi přidejte pár kapek rumové esence. Jestli tuto příchuť nepreferujete, můžete použít jakékoliv jiné aroma, které máte rádi. 
  6. Z výsledného těsta připravte kuličky. Ty následně obalte v mletých oříšcích. 
  7. Cukroví nechte v lednici. Jakmile bude dostatečně tuhé, můžete jej začít servírovat. 

Švestky s oříškem v čokoládě 

Možná ještě jednodušší jsou takzvané „opilé švestky“. Ty jsou ve výsledku velmi lahodné a vypadají luxusně, i když jejich příprava zabere jen okolo 5 až 20 minut (v závislosti na tom, zda máte s jejich přípravou již zkušenosti či nikoliv). 

Co budete potřebovat?

  • Sušené švestky: 30 kusů 
  • Mandle nebo vlašské ořechy: 30 kusů 
  • Čokoláda: přibližně 150 až 200 gramů v závislosti na tloušťce vrstvy
  • Alkohol: takové množství, aby do něj bylo možné všechny švestky namočit

Jaký je výrobní postup?

  1. Sušené švestky namočte do alkoholu a nechte je v něm přes noc. 
  2. Švestky vyndejte a vložte do nich mandli (případně vlašské ořechy). 
  3. Švestku plněnou ořechem ponořte do čokolády a obalte. 
  4. Následně už jen stačí počkat, než čokoláda ztuhne a máte hotovo. 

I ze sušených švestek lze připravit skvělé cukroví. , ...

Sušené švestky můžete nahradit sušenými datlemi, fíky, višněmi, meruňkami, třešněmi nebo brusinkami. Do některých druhů ovoce se sice nevejde ořech, ale v takovém případě jej můžete rozdrtit a přidat do čokoládového obalu. Všechny varianty se každopádně řadí mezi nejjednodušší druhy cukroví, které můžete připravit. 



Sdílejte článek  
       


Štítky: Cukroví Pečení Vánoce
Zdroj: toprecepty.cz, nejrecept.cz, patekafe.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější