Chuť, která je pro Čechy nenahraditelná. Tuto potravinu za 15 korun si Češi v zahraničí nechávají posílat po balících
Národní kuchyně představují mnohem více než jen soubor tradičních receptur. Jsou živou kronikou, která prozrazuje historii a kulturu. Stejně jako mnoho kuchyní z různých koutů zeměkoule, i ta česká má světu co nabídnout.
Pokud se řekne sousloví typicky česká jídla, většině lidí by se nejspíše vybavily pokrmy, jako jsou například svíčková na smetaně, „knedlo vepřo zelo“, kynuté české buchty, bramboráky nebo ovocné knedlíky. Zahraniční turisté i Češi žijící mimo svou domovinu si však českou gastronomii často spojují ještě s určitou potravinou, která stojí jen pár korun, ale je součástí celé řady pokrmů, jež mají obyvatelé České republiky mimořádně v oblibě. O kterou potravinu se konkrétně jedná, proč ji návštěvníci z cizích zemí i Češi pobývající v zahraničí natolik zbožňují a jaké zajímavé informace by vám o ní rozhodně neměly uniknout?
Levná surovina, kterou (nejen) Češi žijící v zahraničí nakupují po balících
„Již několik let provozuji internetový obchod s kořením. Až nezvykle vysoký zájem mají zahraniční nakupující o perníkové koření, které si často nakupují i po několika stogramových baleních. Tato balení si nezřídka objednávají Češi, kteří bydlí v zahraničí, ale zájem o ně panuje i u rodilých obyvatel jiných států,“ informuje pan Tomáš z Karlových Varů.
Že mají nakupující enormní zájem právě o perníkové koření, není zase tak překvapivý fenomén. Jedná se totiž o koření, které je se středoevropskou kulturou velice úzce spojeno.
Tradice používání tohoto koření na území střední Evropy se datuje až do 16. století. Již od té doby bylo používáno pro přípravu tradičního vánočního perníku. V České republice je perníkové koření a obecně výroba perníku spojována především s Pardubicemi.
Proč Češi nedají na perníkové koření dopustit?
Řada Čechů si bez perníkového koření s trochou nadsázky nedokáže představit život. To je dáno hned několika důvody:
- Vánoční atmosféra: Pečení perníků (a tedy i perníkové koření) k Vánocům neodmyslitelně patří. Jakmile lidé ucítí vůni perníkové koření, často to v nich evokuje právě Vánoce.
- Rodinná tradice: Recepty na pečení perníků i jiných pokrmů s obsahem perníkového koření se v Česku dědí z generace na generaci.
- Tradice medových perníků: Pečení perníků, a to zejména těch medových, má v České republice velice dlouhou tradici. Ta sahá až do středověku.
- Široká škála využití: Perníkové koření je možné využít nejen na pečení vánočního cukroví, ale i mnoha dalšími způsoby. Je možné jej přidat například do koláčů, buchet, svařeného vína, kompotů, kaší, ovesných vloček nebo dokonce i slaných jídel.
Z čeho se perníkové koření skládá?
Perníkové koření je ve skutečnosti směsí několika různých druhů koření, což je poměrně známý fakt. Přesné složení se může vždy mírně lišit, avšak zpravidla v něm najdete především:
- Skořici: Skořice je naprosto základní složkou každého perníkového koření. Dodává mu sladký a příjemný nádech. Co se zdravotních benefitů týče, toto koření dokáže podporovat trávení a stabilizovat hladinu cukru v krvi. Působí tedy preventivně proti rozvoji inzulinové rezistence, případně cukrovky 2. typu.
- Hřebíček: Hřebíček je silně aromatické koření. Může se pyšnit antibakteriálními účinky, podle některých zdrojů dokonce i tlumí bolest zubů – pro zjištění rozsahu tohoto efektu je však třeba získat rozsáhlejší empirickou evidenci.
- Zázvor: Díky zázvoru má perníkové koření hřejivý efekt a je lehce pikantní. Zázvor dokáže podporovat imunitu a pomáhá při nevolnostech.
- Nové koření: Toto koření je chuťově podobné kombinaci hřebíčku, skořice, bílého pepře a muškátového oříšku. Má příznivý vliv na trávení a protizánětlivé účinky.
- Anýz či badián: Anýz i badián mají velice podobnou lékořicovou chuť. Tato koření podporují trávení a dýchací cesty.
Ať už máte tedy perníkové koření rádi z jakéhokoliv důvodu, jeho pravidelné konzumace se není třeba obávat. Jen mějte na paměti, že není určeno ke konzumaci ve vysokých dávkách – příjem nadměrného množství by totiž mohl poškodit játra a způsobit problémy s trávením.