Zapomeňte na troubu: Tento přístroj upeče koláč do 10 minut a spotřebuje třetinu energie
Představte si, že byste mohli koláč upéct v rekordním čase a zároveň spotřebovat méně elektrické energie než v klasické pečicí troubě. Ačkoliv se to může zdát jako scéna ze sci-fi filmu, opak je pravdou. V moderních domácnostech se tento pomocník začíná objevovat stále častěji.
Tento trend ukazuje, jak se způsob vaření postupně mění. V dnešní rychlé době lidé hledají způsoby, jak šetřit nejen čas, ale i energii a náklady. S tímto praktickým přístrojem nebudete muset trávit v kuchyni velké množství času, zároveň ale ostatní potěšíte chutnou sladkou tečkou.
Kompaktní spotřebič i do menších domácností
Horkovzdušná minitrouba je kompaktní přístroj, který se díky svým rozměrům skvěle hodí i do menších kuchyní. Jak napovídá samotný název, funguje na principu cirkulace horkého vzduchu. Jelikož nabízí menší objem než klasická pečicí trouba, nahřeje se rychleji a zároveň může péct rovnoměrněji. V poslední době si tak tento spotřebič pořizuje stále více domácností jako praktickou alternativu k běžné pečicí troubě.
Hlavní výhody tohoto spotřebiče jsou následující:
-
Menší prostor se nahřeje za pár minut, takže šetří váš čas.
-
Vzhledem k menším rozměrům spotřebuje méně elektrické energie.
-
Koláče, zapečené pokrmy nebo pečené maso se v této troubě připraví rychleji.
-
Snadno se přenáší, takže si ji v případě potřeby můžete vzít s sebou třeba na chatu či chalupu.
-
Jedná se o univerzálního pomocníka. Kromě klasického pečení často zvládá i grilování nebo ohřev.
Pro úplnost však samozřejmě musíme zmínit i několik nevýhod:
-
Menší kapacita vás může limitovat. Horkovzdušná minitrouba se hodí spíše pro jednotlivce nebo páry. Nevejdou se do ní velké plechy a někdy ani klasické formy na bábovku.
-
Nehodí se pro dlouhé pečení. Jídlo na povrchu totiž může rychle zhnědnout, zatímco uvnitř zůstane nedopečené. Velké kusy masa potřebují spíše pozvolnější a stabilnější pečení, které nabídne klasická pečicí trouba.
Recept na koláč, který bude upečený za 10 minut
Největší výhoda horkovzdušné minitrouby jednoznačně tkví v rychlosti přípravy jednotlivých pokrmů. Některé koláče tak skutečně dokáže upéct za rekordních 10 až 15 minut. Platí to zejména pro menší a nízké pokrmy, jako jsou například muffiny, brownies, koláče v tenké vrstvě nebo pochoutky z listového těsta. Naopak hutnější nebo vyšší těsta (například bábovka) mohou i v tomto spotřebiči zabrat více než 20 minut. Stále se ale dostanete na kratší dobu přípravy než v klasické pečicí troubě.
Vyzkoušet můžete například následující bleskový koláč z listového těsta. Potřebovat budete:
-
1 balení rozváleného listového těsta
-
100 g měkkého tvarohu
-
1–2 lžíce moučkového cukru
-
1 vejce
-
čerstvé ovoce podle chuti
Postup je jednoduchý:
-
Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 °C.
-
Listové těsto nakrájejte na menší obdélníky nebo čtverce.
-
Doprostřed každého kousku těsta naneste tvaroh smíchaný s cukrem.
-
Přidejte ovoce.
-
Okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem.
-
Vložte do minitrouby a pečte zhruba 10 minut (dokud těsto nevyběhne a nezezlátne).
Jak je na tom spotřeba energie?
Třetinové spotřeby energie v porovnání s pečením v běžné pečicí troubě je reálné dosáhnout díky několika faktorům. Horkovzdušné minitrouby jsou často předehřáté za pouhé 2 až 3 minuty, u klasických modelů se může jednat i o 10 minut. Samotné pečení pokrmů pak mnohdy zabere méně času, protože menší objem a intenzivní cirkulace vzduchu urychlují přípravu pokrmů.
Samotná pořizovací cena tohoto spotřebiče rovněž není nijak závratná. Nejlevnější modely seženete již zhruba za 2 000 Kč. Vzhledem k tomu se může jednat pro mnoho domácností o zajímavou alternativu.