Lidé vyhazují domácí pekárny. Tento trik z trouby upeče chleba lépe a levněji

     
Hana Smětáková
12. 8. 2025 ▪ 15:21

Mnoho lidí se domnívá, že k upečení dokonalého křupavého chleba potřebují nejprve investovat do kvalitní domácí pekárny. Pravdou ale zůstává, že se správně zvoleným receptem a dodržením několika základních pravidel se můžete z perfektního bochníku těšit i bez nutnosti nákupu drahého vybavení.

Domácí pekárny již nejsou tolik v kurzu
Domácí pekárny již nejsou tolik v kurzu
Foto: Shutterstock

Ačkoliv může být domácí pekárna vítaným pomocníkem, pro řadu lidí se jedná o další z mnoha spotřebičů, které v kuchyni zabírají místo. Pokud s pečením chleba teprve začínáte nebo si jen chcete připravit čas od času bochník pro radost, vystačíte si v tomto ohledu s naprosto základním vybavením. 

Vše začíná přípravou perfektního těsta

Abyste se mohli těšit z dokonalého bochníku chleba, musíte si samozřejmě nejprve vytvořit kvalitní základ. Zvolte správnou mouku, která se odvíjí od vašich preferencí. Někteří mají rádi klasickou pšeničnou mouku, jiní mohou zatoužit po žitném nebo třeba celozrnném chlebu. S poměrem surovin můžete také různě experimentovat a zvolit například 70 % pšeničné a 30 % žitné mouky. K dostání bývají i různé chlebové směsi, které v tomto směru mohou šetřit čas. 

Dále se neobejdete bez přípravy kvásku (tedy směsi mouky a vody, která se nechá nějakou dobu kvasit) nebo droždí (uměle vytvořené kvasinkové směsi). Kvásek přináší bohatší aroma a je šetrnější pro trávení, na druhou stranu práce s ním je o něco obtížnější. Na internetu i v nejrůznějších kuchařkách přitom najdete velkou spoustu nejrůznějších receptů, z nichž si můžete vybrat svého favorita. 

Litinový hrnec je skvělým pomocníkem , ...

Skvělou volbou je pečení v páře

Jakmile je těsto dokonale promíchané, vykynuté a odpočinuté, přichází konečně na řadu jeho pečení. V tomto ohledu vám bude stačit pečicí trouba. Skvělou vychytávkou je však pečení s přídavkem páry. Pokud tuto funkci vaše trouba nenabízí, můžete si pomoci malou nádobou, do níž nalijete vodu a umístíte ji do prostoru trouby. 

Dostatečně zapařený chleba totiž po upečení získává nádherně lesklou kůrku v jeho nezamoučených místech. Kromě toho se mohou objevit i drobné puchýřky. To všechno svědčí o tom, že je kůrka krásně křupavá a zároveň křehká. Trouba by vždy měla být nahřátá na poměrně vysokou teplotu, u většiny receptů se setkáte s teplotou kolem 230–250 °C. 

Pomocníkem vám bude i litinový hrnec s poklicí

Pokud si nechcete lámat hlavu s pečením chleba v páře, můžete k přípravě využít litinový hrnec s poklicí. Ten si totiž klade za cíl napodobit prostředí klasické pece na chléb, díky čemuž dosahuje vynikajících výsledků. 

Důležité je, aby byl hrnec o něco větší než samotný bochník chleba. Díky jeho uzavření v nádobě chléb svou vlhkostí vytvoří ideální páru uvnitř hrnce. Poklička přitom pomůže udržet vlhkost na svém místě. Litinový hrnec navíc pomáhá teplo distribuovat rovnoměrně, díky čemuž se nemusíte obávat připáleného dna nebo nerovnoměrného upečení. 

Skvělých výsledků docílíte při pečení v páře , ...

Pečení chleba na tálu v troubě

Alternativním způsobem, jak v domácích podmínkách napodobit chlebovou pec, je pečení bochníku na tálu. Ten akumuluje a následně sálá teplo, díky čemuž vznikají perfektní podmínky pro vytvoření lahodné střídy. Na dno trouby do speciální nádoby je však v tomto případě nutné nalít vodu. 

Tál není tak hluboký jako plech. Umisťuje se na rošt a většinou se vyrábí z litiny a oceli. Pro domácí pečení je přitom vhodnější než pizza kámen, jehož nahřívání zabere zhruba hodinu a půl. Oproti tomu tál je rozehřátý již přibližně za 25 minut. Kromě toho nabídne i další uplatnění v domácnosti. Jeho položením na sporák získáte vynikající prostor k přípravě lokší, tortil nebo nejrůznějších chlebových placek. 

Bochník vždy nechte vychladnout

Ačkoliv vás může lákat rozkrojit bochník hned po jeho vytažení z trouby, vyhněte se tomu. Ideální je nechat jej vychladnout na mřížce alespoň hodinu. Brzké krájení by totiž mohlo poškodit jeho strukturu.



Sdílejte článek  
       


Štítky: Pečení chleba Domácí pekárna Vaření
Zdroj: jidloaradost.ambi.cz, toprecepty.cz




Nejnovější z kategorie


































Nejnovější