Dnes upečte tenhle vánoční moučník. Do Vánoc krásně změkne a bude jako obláček
Vánoce jsou za rohem, a proto se vyplatí popřemýšlet, co lahodného upéct. Některé cukroví a moučníky totiž chutnají mnohem lépe, když se nechají trochu odležet. A u jednoho konkrétního to platí dvojnásob. Když vydržíte a nesníte ho dřív, než budou vánoční svátky, můžete se těšit na pohádkově měkkou pochoutku.
Taky máte někdy po dopečení moučníku pocit, že se něco nepovedlo? Je výsledek spíš tužší a postrádá jemnost? Možná to ale neznamená, že jste udělali chybu. Některé výtvory totiž po dopečení potřebují ještě trochu času, aby získaly svou jinak typickou jemnost a vláčnost. Když zjistíte, který vánoční moučník do této kategorie spadá, už se po jeho dopečení nikdy nebudete tvářit zklamaně. Naopak – na tvrdší kus pochoutky se uznale usmějete a schováte ho na pár dní bokem. Pokud vydržíte, bude se celá rodina nad výslednou chutí rozplývat.
Čas navíc mu prospěje
Mezi vánoční moučníky, které potřebují čas, patří všemi dobře známý medovník. Ať už ten klasický kulatý, nebo i nižší hranatý, který se rozkrajuje na menší kousky a servíruje jako vánoční cukroví.
Po upečení je dost hutný, a některým lidem kvůli tomu nechutná. Už během pár dnů se ale promění v neskutečně měkký moučník, který chutná jako medový obláček. Právě proto ho zkušené hospodyňky chystají už v tomto období. Na Štědrý den bude díky včasné přípravě měkký tak akorát.
Jak je ale možné, že tak zvláční? To díky ingrediencím, které při pečení použijete. Základem je kombinace medu, cukru a koření, které dohromady zafungují jako spolehlivý „zvlhčovač“. Obzvlášť med vnese do těsta pořádnou porci vlhkosti a naváže na sebe chutě a vůně ostatních surovin. Když pak medovníkové vrstvy „odpočívají“, vlhkost prostupuje den po dni víc a víc. Při servírování vás nakonec čeká extrémně jemná odměna.
Uvnitř se odehrává tajemství
Možná si ale říkáte, proč je tedy tento vánoční moučník po dopečení tak tuhý? Věřte, že i tato fáze je ale v celém procesu hodně důležitá. Nejdřív se totiž při pečení teplem z těsta odpaří část vlhkosti. Nejde o chybu, ale nutnost.
To proto, aby mohl dezert později získat správnou konzistenci. Pokud by byly pláty měkké hned po vytažení z trouby, medovník by se mohl poměrně brzy celý rozmočit a rozpadnout.
Ty největší divy se odehrávají, když tedy medovník nejprve pečením ztuhne, a vy potom spojíte pláty krémem. Tahle kombinace plus ještě uložení na chladnější místo zařídí, že proces vlhnutí započne.
Krém se postupně vsakuje do těsta, pláty jsou čím dal měkčí, a vše krásně drží pohromadě. A právě to je důvod, proč musí medovník nejprve potichu pár dní tajně pracovat, než dosáhne té nejlepší chuti a konzistence.
Jak ho správně skladovat?
Dejte si ale pozor i na to, jak medovník uložíte „ke spánku“. Vyhovují mu totiž specifické podmínky. Nejraději má sice chlad, ale nemělo by jít přímo o lednici, ve které proudí vzduch. To by mohlo způsobit zbytečné vysušení.
Nejideálnějším místem je tedy chladná spíž, sklep nebo uložení na balkoně v uzaviratelné nádobě. Zároveň by ale na balkoně v takovou chvíli neměla teplota klesat příliš nízko – když začně mrznout, raději ho přesuňte do spíže nebo na podobné, o něco teplejší místo.
Pečte ho už teď, vyplatí se to
Pokud ještě váháte, jestli teď opravdu takhle brzo medovník péct, věřte, že neoceníte jen jeho chuť. Výhodou je i to, že nebudete muset těsně před Štědrým dnem řešit pečení vánočky nebo jiné pochoutky na sváteční stůl. Ušetříte si tak stres těsně před svátky a čas, který většině lidí v posledních předvánočních dnech chybí.
Až o Vánocích zakrojíte do měkkého a vláčného medovníku, poznáte, proč se vyplatilo péct už teď. A na stole bude letos zase něco o trochu jiného než jen ryba, bramborový salát a pár kousků lineckého.




























































